Dossier: Mechanisatie


Farmstore presenteert nieuwe concepten van Farmet en Sulky

Farmet, fabrikant van machines voor zaaibedbereiding, stoppelbewerking en zaaien heeft met de Kompaktomat een unieke machine in haar pakket voor niet-aangedreven zaaibedbereiding. Farmet Kompaktomat-zaaibedbereiders zijn beproefde machines die zijn ontworpen voor het creëren van een egaal zaaibed voor bijvoorbeeld bieten en uien. Gedurende één werkgang wordt de grond perfect bewerkt tot een diepte van maximaal tien centimeter, welke vereist is voor het zaaien van de verschillende gewassen.

De Kompaktomat is verkrijgbaar via Farmstore. Productspecialist Herman van Hoorne merkt dat het concept aanslaat bij de akkerbouwers in Nederland: “Kenmerkend voor de Kompaktomat is de uitstekende egalisatie van het oppervlak, het verbrokkelen van de kluiten en de vorming van een goed verdicht zaaibed. Het land is perfect geëgaliseerd, dankzij egalisatieplaten die egaliseren en zelfs grote oneffenheden kunnen vlakken en verspreiden.”


Volgens Van de Lindeloof stelt de Kompaktomat telers in staat om in één werkgang de grond perfect klaar te leggen voor het zaaien van gewassen: “Door de hoge snelheid van maximaal veertien kilometer per uur heeft de Kompaktomat een grote capaciteit. Door het doordachte en beproefde ontwerp én het gunstige gewicht dankzij het gebruik van speciaal, lichter staal heeft de machine de ideale bouw en gewichtsverhouding. Belangrijk is dat de grond niet alleen plaatselijk oppervlakkig wordt bewerkt, maar dat het totale perceel gelijkmatig en vlak ligt


Vochthuishouding herstellen

Tijdens de werkgang voert Kompaktomat verschillende bewerkingen uit, waarbij het oppervlak van de grond wordt geëgaliseerd, gemengd tot op de ingestelde werkdiepte. Van de Lindeloof: “In deze bewerkte en gecultiveerde bodemlaag wordt de capillariteit hersteld en het zaaibed gevormd, waardoor de vochthuishouding beter wordt. Om een vlak zaaibed te krijgen is de Kompaktomat uitgerust met drie egalisatieplaten. De front-egalisatieplaat bevindt zich vóór de eerste rol zodat de machine de eerste en grootste oneffenheden kan egaliseren en verspreiden.”

Keuze uit 3 soorten beitels:
Type AL, vleugelscharen en geveerde tandarmen, geschikt voor middelzware gronden en intensieve menging
Type AP, vaste tandarmen met vleugelscharen, geschikt voor zwaardere gronden. Tanden zijn veer beveiligd, dus geen breekbouten
TYPE CF, beitels een geveerde tandarmen, voor met name de lichtere gronden

De Farmet zaaibedbereider kan zeven bewerkingen doen tijdens het maken van een zaaibed en dat met werksnelheden tot veertien kilometer per uur. Van de Lindeloof: “De nauwkeurige en constante werkdiepte van de beitels zorgen voor een optimale voorbereiding voor het zaaien van elk gewas. Bovendien wordt de Kompaktomat geleverd met geveerde of vaste tandarmen met veerbeveiliging die zorgen voor een probleemloze werking.”

"Totale perceel gelijkmatig en vlak"

Zaaibedbereiding of stoppelbewerking met Farmet Verso

De Farmet Verso is met name geschikt voor de voorbereiding van de grond vóór het zaaien, na het ploegen of stoppelen. Het egaliseert het bodemoppervlak en bereidt het zaaibed voor. De machine zorgt volgens Farmstore voor een uitstekende doorlaatbaarheid, ook onder zwaardere en natte omstandigheden. De machine is speciaal ontwikkeld voor het werken in grond met resten van plantmateriaal. Farmstore verkoopadviseur Herman van Hoorne: “De Farmet Verso is ook geschikt voor de verwerking van de bodem in de vroege lente na de winter of voor de herfstwerken. Het zorgt voor ondiepe vermenging met opname van plantenresten en vernietiging van onkruid.”


De Verso is uitgerust met beitels met platen van gecementeerde carbiden, hydraulisch verstelbare front flexi-board leveller. Van Hoorne: “De beitels zorgen voor een betere verspreiding van grote kluiten en een eerste egalisatie. Daarna zorgen de flexibele tanden - met een breedte van 45 milimeter in vijf rijen - voor een intensieve en fijne grondbewerking tot een diepte van tien centimeter. Tot slot egaliseert het hydraulisch verstelbare lichte flexi-board leveller aan de achterkant de laatste oneffenheden in de grond, waarna de achter-eg eg de grond mooi glad strijkt.”


Prestaties en kwaliteit van werk

  • Hoge werksnelheid tot vijftien kilometer per uur.
  • Laag benodigd vermogen en uitstekende menging van de grond door het geoptimaliseerde ontwerp van machine en ploegscharen.
  • Flexibele smalle beitels met een breedte van 37 millimeter zorgen voor een intensieve en fijne grondbewerking.
  • De beitels zijn flexibel op het frame bevestigd met de mogelijkheid van doorbuiging in het geval van een botsing op een obstakel.
  • Diepteverwerking 0-10 centimeter. De VERSO is er getrokken uitvoeringen. Werkbreedten vanaf zes meter tot en met negen meter.Sulky Cultline XR

Sulky, fabrikant van kunstmeststrooiers, zaaimachines en grondbewerking, heeft afgelopen jaar een vernieuwend concept van niet-aangedreven grondbewerking met hoge werksnelheid in combinatie met een nieuw pneumatische opbouwzaaimachine in de markt gezet. De Cultline XR wordt ook door Farmstore aangeboden. Chris van de Lindeloof: “Dit is een gedragen, niet aangedreven, zaaibedbereidingsmachine met twee rijen gekartelde schijven. De machine is beschikbaar in werkbreedtes van variërend van drie tot vier meter voor zowel kerende en niet-kerende grondbewerkingstoepassingen. Op percelen met gewasresten (NKG) is het mogelijk om te werken met rijsnelheden tussen twaalf en vijftien kilometer per uur. Hierdoor is het mogelijk om een grotere capaciteit te behalen met lagere kosten.”


Egale opkomst

De XR werkt met een maximale werkdiepte van tien centimeter en is hierdoor een echte traditionele zaaibedbereider. Van de Lindeloof: “De werkdiepte is hydraulisch verstelbaar vanuit de tractorcabine. De grondverplaatsing wordt geëgaliseerd door middel van een egalisatie-eg welke tussen de twee rijen schijven gemonteerd is. De rol zorgt ervoor dat de grond aangedrukt wordt voordat de zaai-elementen passeren, zodat er gezaaid wordt in egaal aangedrukte grond. Een egaal aangedrukt zaaibed draagt zorg voor een egale opkomst. De Cultline XR kan uitgevoerd worden met een packerwals van 550 millimeter doorsnee, een rol van Farmflex banden en een Tracker-rol met schijven op rij-afstand van de zaai-elementen (kleiner dan vijftien centimeter) waardoor er precies gezaaid wordt in het gleufje aangedrukte grond.”


Kenmerkend voor de Sulky Cultine XR zijn de grote capaciteit, lage (zaai)kosten per hectare en de Cultline XR kan snel gewisseld worden met bijvoorbeeld een Cultline HR rotorkopeg. Van de Lindeloof: “De machine heeft als belangrijk voordeel dat het ook onder zeer droge omstandigheden voor een goed resultaat zorgt. De XR is toepasbaar voor verschillende gewassen zoals onder andere tarwe, koolzaad (beide geploegd of NKG) en groenbemester (NKG).”

Kenmerkend voor de Sulky Cultine XR zijn de grote capaciteit, lage (zaai)kosten per hectare en de Cultline XR kan snel gewisseld worden met bijvoorbeeld een Cultline HR rotorkopeg. Van de Lindeloof: “De machine heeft als belangrijk voordeel dat het ook onder zeer droge omstandigheden voor een goed resultaat zorgt. De XR is toepasbaar voor verschillende gewassen zoals onder andere tarwe, koolzaad (beide geploegd of NKG) en groenbemester (NKG).”


Meer informatie?

Voor meer informatie: Farmstore BV | www.farmstore.nl | info@farmstore.nl Contactpersoon: Herman van Hoorne | vanhoorne@farmstore.nl | (06) 53 241 426


Chris van de Lindeloof - Farmstore
E-mail: vdlindeloof@farmstore.nl

Herman van Hoorne – Farmstore
E-mail: vanhoorne@farmstore.nl

Website: www.farmstore.nl
Tel.nr.: 0184 – 69 27 32