Dossier: Onkruidbestrijding


HAK I-weeder “Nauwkeurig, snel, flexibel en licht”

Eind 2018 introduceerde K.A. Havelaar & Zonen in Bleiswijk de intelligente I-Weeder schoffelmachine. De I-Weeder schoffelt op alle plaatsen waar geen gewas groeit. Hoge resolutie camera’s scannen het veld en de intelligente software kan al in het vroegste kiemstadium individuele planten herkennen. Het systeem werkt zo nauwkeurig dat de machine tot op de millimeter rond poot- en plantgoed kan schoffelen. Dus niet alleen tussen de rijen, maar ook echt tussen de planten in de rij.

Het idee voor deze innoverende schoffeltechniek komt uit het brein van Koos Havelaar, eigenaar van HAK schoffelmachines. En geloof het of niet: de I-Weeder zit al een jaar of acht in zijn hoofd: “De techniek om tussen de rijen te schoffelen is niet nieuw, maar de beweging van de schoffelmachine wel. Dat idee heeft een tijdlang in de ijskast gezeten. Drie jaar geleden leek het er eindelijk van te komen, maar het project wat eraan gekoppeld zat kwam niet van de grond. Vorig jaar kwam er iemand bij me die het ontwikkelproces van de I-Weeder samen op wilde pakken. En het afgelopen jaar zijn we druk geweest om er een werkbare machine van te maken.”


Acht jaar denkwerk

Het duurde dus een tijd alvorens de wereld mocht kennismaken met de I-Weeder. “Ik had vooraf een heel wensenlijstje waaraan de schoffel moest voldoen: nauwkeurig, snel, flexibel instelbaar en het moest een lichte machine blijven. Dat duurt natuurlijk even voordat alles op zijn plek valt.” Belangrijk daarbij was ook het vinden van de juiste partner voor het schrijven van de software. “Toen we die partij hadden gevonden viel ruim acht jaar denkwerk op zijn plek.”

In principe is de schoffelmachine geschikt voor alle (biologische) teelten die met een onderlinge afstand gezaaid of geplant worden. Havelaar: “De software is gemaakt door een ontwikkelaar met een akkerbouwachtergrond. De software hebben we dan ook bewust ontwikkeld in een zeer moeilijk gewas: suikerbieten. Dat is een grillig gewas, dat traag groeit en in het begin weinig bladmassa heeft en op het laatst juist veel. Door die uitdaging als eerste op te pakken is de software gemakkelijker in te passen in andere systemen.”


De machine werkt volledig elektrisch en wordt bediend met een touchscreen. De beweging van de schoffel is naar wens instelbaar: heel nauwkeurig werken en heel dicht op het gewas schoffelen bij een lage rijsnelheid. Maar het is ook mogelijk om met een hogere snelheid te werken. Het schoffelmes draait dan met een doorlopende beweging en werkt dan minder dicht op het gewas. Er is bewust gekozen voor een breed inzetbare machine, want de markt is natuurlijk (nog) niet zo groot: “We hopen hiermee de markt wat open te breken. Daarom is er gekozen voor een innovatieve elektrische machine die licht en gemakkelijk verstelbaar is. De I-Weeder is heel snel omgebouwd en daardoor in heel veel gewassen toe te passen. Ons doel is dat deze schoffelmachine bij telers gaat lopen die drie verschillende gewassen willen schoffelen of bijvoorbeeld voor een rijafstand van 25, 50 en 75 centimeter. Akkerbouwers hoeven niet telkens om te bouwen, want de I-Weeder is in een paar handelingen om te zetten van de ene naar de andere rijafstand. Hierdoor komt deze schoffelmachine voor meer telers binnen handbereik.”

“Bewust getest in een moeilijk gewas”

Meer informatie over de I-weeder?

K.A. Havelaar & Zn

Website: www.haknl.com

Tel.nr.: 079 – 593 13 07

E-mail: info@HAKnl.com