“Nauwkeurig, snel, flexibel en licht”

Eind 2018 introduceerde K.A. Havelaar & Zonen in Bleiswijk de intelligente I-Weeder schoffelmachine. De I-Weeder schoffelt op alle plaatsen waar geen gewas groeit. Hoge resolutie camera’s scannen het veld en de intelligente software kan al in het vroegste kiemstadium individuele planten herkennen.

Farmstore presenteert nieuwe concepten van Farmet en Sulky

Farmet, fabrikant van machines voor zaaibedbereiding, stoppelbewerking en zaaien heeft met de Kompaktomat een unieke machine in haar pakket voor niet-aangedreven zaaibedbereiding.

Akkerbouwer Beuling: “Altijd een optimale bespuiting”

De huidige regelgeving rondom gewasbescherming, driftbeperking en drukregistratie vraagt steeds meer van de teler én het spuitsysteem. Vele innovaties lopen op niets uit, maar Dubex Europe lijkt met het Wave-systeem een schot in de roos te hebben gedaan.

“Effectieve hulpstoffen bij (bodem)herbiciden kunnen duizenden euro’s verschil maken”

Het bedrijf Holland Fyto uit Emmeloord maakt zich al enkele jaren sterk voor het gebruik van hulpstoffen bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen.

Delphy’s Actuele Akkervraag

Op 31 januari vond in ’t Voorhuys in Emmeloord de vierde editie van de landelijke pootaardappeldag plaats. Een uitgelezen moment om mede-initiatiefnemer van deze jaarlijkse bijeenkomst en Delphy-adviseur Paul Hooijman te vragen ....

“Duidelijke meerwaarde in droge jaren, ook qua opbrengst”

“Het Toro Aqua-Traxx druppelirrigatiesysteem is geen systeem, maar een manier van water geven”, zo begint Gerard Schoot Uiterkamp van Toro importeur Jean Heybroek zijn verhaal.

“Hard voor het onkruid, zacht voor het gewas”

Het uienareaal in Nederland bereikte afgelopen jaar een absoluut hoogtepunt: ruim 35.000 hectare. In de uienteelt vragen naast bestrijding van trips ook bestrijding van probleemonkruiden, zoals melde en klein kruiskruid veel aandacht bij uientelers.

“Meewerken aan optimaal bewaarproces”

Afgelopen jaar vierde Sidijk BV haar veertig jaar bestaan. Het bedrijf uit Heerenveen begon destijds als leverancier voor de sport- en leisure branche, maar de laatste tien jaar heeft het Friese bedrijf de focus verlegd naar de agrarische sector...

In een extreme zomer toch hogere aardappelopbrengsten

Afgelopen teeltjaar zijn er diverse onafhankelijke veldproeven in de aardappelen gehouden om het effect van Ekote gecontroleerd vrijkomende meststoffen op groei, gewicht en kwaliteit te onderzoeken.

“Opbrengstverschillen lopen spectaculair op”

Een betere beworteling en een goede bodemstructuur. Dat zijn de hoofddoelen bij het gebruik van biostimulant Humifirst in akkerbouwgewassen. Producent Tradecorp nam afgelopen teeltjaar deel aan diverse praktijkproeven om de (abiotische) stressvermindering van het product aan te tonen.

“Inschuurapparatuur voor akkerbouwers die kritisch naar machines kijken”

Het biologische akkerbouwbedrijf Maris Landbouw in Oudemolen zocht naar een opklapbare stortbak, omdat het bedrijf op meerdere locaties actief en veel op de weg zit. Na een korte, maar hevige zoektocht kwam Max Maris uit bij Broson uit Roosendaal.

“Koprot is vroegtijdig te signaleren”

De uienteelt heeft een ronduit matig jaar achter de rug. Uiteraard geldt dat voor meerdere gewassen, want 2018 was een extreem droog jaar. Toch lijkt de klap in de uiensector het hardste te zijn aangekomen en was het klimaat het gespreksonderwerp tijdens de Themadag uien 2019 in De Meerpaal te Dronten.

"Meerwaarde van rijbemesting in de biologische teelt"

Hoewel de toepassing een duidelijke opmars kent in de Akkerbouw is nog niet elke biologische teler overtuigd van het nut van bijbemesten met organische korrelmeststoffen tijdens de teelt. Toch zijn er nogal wat telers die meststoffen in korrelvorm bijstrooien vlak voor of tijdens de teelt.

“Drie tot vier dagen langere bescherming tegen phytophthora”

Corteva Agriscience is een nieuwe naam in de akkerbouwsector. Het betreft een samenwerkingsverband tussen Dow AgroSciences, Dupont Crop Protection en Pioneer.

“Onderzoekskwaliteit naar een hoger niveau tillen”

In de wintermaanden is er een proef uitgezet naar de werking van bestrijdingsmiddelen op bepaalde onkruiden, er loopt een onderzoek naar sturing van het knolaantal in pootgoed, diverse registratieproeven en groenbemestersdemo’s.

“Propaan meest geschikt natuurlijk koudemiddel”

Henk Horring en Paul van Elderen hebben beide een akkerbouwbedrijf in het buitengebied van Zeewolde. De twee werken nauw samen en dat kwam ook tot uiting tot Horring zijn nieuwe schuur ging bouwen: Van Elderen was jaren geleden – na een felle brand in zijn toenmalige schuur – al overgegaan op het gebruik van propaan als natuurlijk koudemiddel in de bewaring.