Dossier: Telersorganisatie


Telersorganisatie Nedato zorgt voor ‘rust en zekerheid’ bij aardappeltelers

Peterse Mechanisatie-verkoopmedewerker Emiel Hefting: “Veel akkerbouwers hebben al interesse getoond in ons rassenschot”

Peterse Mechanisatie in het Groningse Uithuizen heeft zich in de afgelopen decennia meer en meer gespecialiseerd in de aardappel-, uien- en worteltechniek. Bij het bedrijf dat bestaat uit acht medewerkers houden ze wel van een uitdaging. Dit voorjaar hebben ze meerdere Miedema snarenbedpootmachines voorzien van kiepbunker en aanaardkappen verkocht. Hierop ingeruild zijn machines met een kistenkantelaar. Met dit type machine kunnen ze twee partijen aardappelen meenemen en kan er in het veld gewisseld worden van ras. De klant wilde graag deze mogelijkheid ook op zijn nieuwe pootmachine. Met dit idee is Marcel Peterse gelijk aan de slag gegaan. Dit heeft geresulteerd in het ‘Rassenschot’.

Verkoopmedewerker Emiel Hefting licht de werking van het zogeheten rassenschot toe: “Als de pootmachine start met een nieuwe rij en er zit nog een restant in, dan is het een kwestie van bunker omhoog, schot naar beneden en dan kan de volgende partij erachter gegooid worden.” De aanleiding was dus de mogelijkheid om twee verschillende rassen mee te kunnen nemen, waardoor er veel tijd bespaard kan worden door de akkerbouwer die het schot gebruikt. “Anders moet de teler weer terug of vooruit rijden tijdens het poten en dat wil je natuurlijk niet, want je wil niet twee of drie keer door de rij heen rijden”, zo verklaart Hefting. “Het rassenschot is inmiddels in deze regio vrij bekend en we hebben ook al meer akkerbouwers die interesse getoond hebben in deze redelijk simpele en praktische oplossing.”


PERFECTIONEREN

Het rassenschot is naar wens van en in samenspraak met de klant gebouwd. Maar deze eerste versie is nog niet helemaal perfect: “Hij werkt goed, maar we gaan hem nog iets veranderen. Er komt bovenin nog een rooster, waardoor je door de plaat heen kunt kijken. Het schot krijgt ook nog een mooi kleurtje en wordt ietsje hoger dan hij nu is. Maar dat zijn kleine dingen die je merkt als je het gaat gebruiken”, aldus Hefting.

“Als het rassenschot ervoor zorgt dat de akkerbouwer prettig en praktisch kan werken, dan is onze missie geslaagd”

Het schot gaat door een slede en wordt hydraulisch aangedreven. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat er geen aardappelen tussen het schot en de kist komen te zitten. “De chauffeur moet wel even in de bak kijken. Stel, ze komen uit de rij rijden en er zitten twee soorten in de bak, dan is het zaak het goed te verdelen en het deel waar het tussenschot zit vrijmaken van product. Dan kan het schot door die slede naar beneden geschoven worden, zonder schade aan te richten.”


PRETTIGER WERKEN

Bij Peterse mechanisatie – dat in 1981 in handen van de familie Peterse is gekomen – denken ze dat dit rassenschot dé oplossing is om in de machine met een kiepbunker twee rassen mee te nemen. “Nu het poten en aanaarden in één werkgang ook in dit gebied zijn opgang kent, hopen ze ook met deze maatwerkoplossing meerwaarde te bieden aan de aardappeltelers. Wij leveren aan akkerbouwers in heel Nederland en doen best veel maatwerk. Dit is zeker een toepassing die we aan dat stukje maatwerk gaan toevoegen. Zoals gezegd is er nu al best veel interesse voor, dus door dit schot verder te ontwikkelen kunnen we als dealer echt toegevoegde waarde vormen richting die teler. Dat doen we nu al door bijvoorbeeld een ‘open rooibek’, een bypass in een aardappelrooier te bouwen of de montage van VF banden. In alle gevallen geldt: als het ervoor zorgt dat de akkerbouwer prettig en praktisch kan werken, dan is onze missie geslaagd.”


MEER INFORMATIE OVER HET RASSENSCHOT? Peterse Mechanisatie Tel.nr.: 0595 – 431 347