Dossier: Mechanisatie


Steyr introduceert karakteristiekeakkerbouwtractor met traplozetransmissie

Vorige maand is de Steyr Expert CVT geïntroduceerd. Een logisch antwoord op de variabele transmissie tractoren van New Holland en Case IH. De vier nieuwe types werden in Oostenrijk gepresenteerd en bevatten tussen de 110 en 140 pk vermogen, een 4,4 liter vier cilinder motor die volgens de nieuwste fase 5-milieunormen draait en zijn voorzien van allerlei extra’s. De traploze transmissie op deze compacte uitvoeringen kan bediend worden door middel van een multihendel. Productspecialist Thijs Maes: “Wij verwachten dat deze nieuwe effi ciënte uitvoeringen het heel goed gaan doen bij de akkerbouwers in Nederland.”

De akkerbouwsector is voor Steyr een belangrijke markt, omdat telers vaak intensief gebruikmaken van een trekker en daar speelt het Oostenrijkse merk slim op in. “Op deze serie zit kopakker-management ingebouwd waardoor hij nog gebruiksvriendelijker (met onder andere elektrohydraulische joystick, red.) is. Bovendien is hij voorzien van het gepatenteerde onderhoudsvrije uitlaatgasnabe-

handelingssysteem. Samen met de traploze transmissie zorgt dat voor een heel gemakkelijk bedienbare machine.” Volgens Maes is de vraag naar tractoren met deze eigenschappen vooral in het kleinere segment de laatste jaren alsmaar toegenomen: “De Expert CVT is ontwikkeld door ons Research & Development team omdat wij hierin meerwaarde zien, maar ook zeker omdat er vanuit de sector steeds meer interesse voor bleek te zijn. De nieuwe serie onderscheidt zich van de massa en combineert compacte afmetingen van een wendbare viercilindertractor met het eersteklas cabinecomfort en kenmerken van grotere Steyr-modellen. Het resultaat is de eerste Steyr-tractor in de 100 HP-klasse met de continu variabele S-ControlTM-transmissie. De interesse is dan ook al heel groot.”


DIVERSE DEMO’S IN NEDERLAND

Toch wachten de meeste telers met het aanschaff en van deze nieuwste Steyr totdat ze hem voor het eerst in de markt zien. De Expert CVT draait momenteel nog niet in Nederland, maar Maes verwacht dat eind mei de eerste trekkers worden afgeleverd: “We bouwen tractoren die zelfs presteren onder de zwaarste, dagelijkse omstandigheden en die de fl exibiliteit bieden die nodig is om de werkzaamheden gedaan te krijgen. Vanuit het vertrouwen in het merk zullen er direct nadat ze in de Benelux zijn gearriveerd, diverse demo’s in Nederland gaan rijden. Telers die geïnteresseerd zijn kunnen de nieuwe modellen bezichtigen bij hun lokale Steyr-dealer en een demo opvragen.


MEER INFORMATIE?

Meer informatie: thijs.maes@caseih.com

www.steyr-traktoren.com/nlbenelux of via uw Steyr-dealer