Dossier: Mechanisatie


Robuuste spuitbouwer Beyne opent jacht op Nederlandse markt

De Anaconda, de Cobra, de Python en de afbeeldingen van een jachtluipaard. Allemaal symbolen die passen bij de Belgische spuitbouwer Beyne. Sven en Steve Vierstraete namen het bedrijf acht jaar geleden over en veroveren met de degelijke veldspuiten langzaam maar zeker de harten van de Nederlandse akkerbouwer. Steve Vierstraete: “We mikken op een verdubbeling van het aantal Beyne-spuiten in Nederland, maar dat zal sterk afhankelijk zijn van de verdiensten bij de akkerbouwbedrijven.”

Steve is het technische brein bij Beyne, zijn broer Sven gaat meer over de verkoop. Hij bezoekt de beurzen en klanten in het buitenland. Op het moment van de reportage verblijft hij in Roemenië, een belangrijk afzetgebied voor zowel de getrokken als gedragen spuit. “Momenteel gaat bijna de helft van onze machines naar Frankrijk, een kwart naar België en vijftien procent naar Roemenië. De overige tien procent verkopen we aan Nederlandse akkerbouwers. We hopen in de komende jaren onze producten nog aantrekkelijker te maken voor de Nederlandse telers door aan te sluiten op de wetgeving, maar vooral door voorop te lopen in techniek, betrouwbaarheid en service.”


Nieuwe wind

Het meest trots is Steve op de Python, toch wel het paradepaardje van Beyne. “Toen ik samen met mijn broer en een compagnon in 2010 dit bedrijf overnam van Marcel Beyne wilden we een nieuwe wind door het bedrijf laten waaien. De vorige serie was weliswaar goed, maar toch sterk verouderd. De nieuwe machines zorgden eigenlijk direct voor een stijgende verkoop. De Python is daarvan het meest verkochte model, omdat er zes verschillende tankvolumes onder gezet kunnen worden.”


De Nederlandse telers die kiezen voor Beyne doen dat vanwege de wielbesturing. De Python wordt standaard uitgerust met wielbesturing die proportioneel aangestuurd wordt door middel van een gyroscoop (elektronisch kompas) en werkt in functie van de indraaisnelheid van de trekker.

De Nederlandse telers die kiezen voor Beyne doen dat vanwege de wielbesturing. De Python wordt standaard uitgerust met wielbesturing die proportioneel aangestuurd wordt door middel van een gyroscoop (elektronisch kompas) en werkt in functie van de indraaisnelheid van de trekker. ”Hierdoor wordt een correcte spoorvolging gegarandeerd. De spuitboom is daardoor rustiger, stabieler tijdens het sturen. Ook dat gegeven maakt de Python extra populair”, stelt Vierstraete. “In de afgelopen acht jaar dat wij het bedrijf leiden, is de Python verantwoordelijk voor het grootste succes.” De modellen PLK en Cobra zijn uitgerust met disselbesturing: het knikpunt van de spuit bevindt zich precies tussen de achteras van de trekker en de achteras van de spuit, en in optioneel proportionele sturing wat een correcte spoorvolging gegarandeerd.


Universele namen

De namen van Beyne doen denken aan de wildernis en de luipaarden in de productfolders versterken dat gevoel. Toch zijn de broers Vierstraete de rust zelve. “We hebben gekozen voor namen met een verhaal en geen saaie afkortingen. Bovendien zijn onze namen in alle talen hetzelfde en begrijpt iedereen wat het is. Bovendien zijn alle diernamen afkomstig van diersoorten die wendbaar zijn, gelijk aan onze spuitbomen. Het luipaard komt over van een bedrijfsovername van een Oostenrijks bedrijf (Vogel en Noot), waardoor we nu ook de Rotorkopeg Arterra MS & Grip en de Terradisc Pro in ons assortiment hebben. Omdat het goed past bij onze slangennamen hebben we dat zo gehouden. We zijn ook een jong en ambitieus bedrijf en daar past een ‘wilde uitstraling’ ook goed bij.”

Betrouwbaarheid

Duurzaamheid is een tweede speerpunt van het Belgische bedrijf. Alle machines zijn gezandstraald, gemetaliseerd en gepoederlakt en gaan daardoor extra lang mee. Maar het belangrijkste focuspunt is betrouwbare spuiten leveren. “We willen een meerwaarde bieden door service, maatwerk en kwalitatief hoogstaande spuiten maken die lang mee gaan. Omdat onze spuit is ontwikkeld voor de aardappelteelt en daar al jaren succesvol draait, hebben we veel ervaring opgedaan in het produceren van betrouwbare spuittechniek voor de akkerbouwteelten. We hebben in Nederland al goede contacten in verschillende akkerbouwgebieden. Komende jaren hopen we in de Noordoostpolder en Flevoland ook meer spuiten te kunnen leveren via dealers in dat gebied.”


Verwachtingen

Voor de komende jaren is de Nederlandse markt dus een belangrijk focusgebied. Steve Vierstraete wil echter niet overhaast te werk gaan: “We zijn nu acht jaar bezig en een mens wil altijd meer. Roemenië en Nederland zijn wel duidelijke groeimarkten voor ons, maar ik hoop vooral in de komende jaren dit werk te blijven doen. Ik zal altijd op de werkvloer actief blijven, want dat vind ik mooi om te doen. Ook gaan we proberen onze grondbewerkingsmachines zoals de Terradisc Pro nog meer in de markt te zetten.

“Correcte spoorvolging garantie”

Ook verwacht ik met de Anaconda 1800 en 2000 veel marktaandeel te pakken bij de zelfrijdende spuiten. Die zijn gebouwd op een bestaand onderstel en daarvan maken wij zelf de opbouw. Hierdoor is ons productgamma compleet.”


Open dagen

Begin december (van 6 tot en met 9 december) houdt Beyne open dagen om dealers en akkerbouwers een kijkje achter de schermen te geven in de nieuwe productlocatie waar de montage van de spuitmachines en grondbewerkingsmachines van Beyne plaatsvindt. “Donderdag 6 december organiseren we een dealerdag. Vrijdag, zaterdag en zondag is iedereen welkom. Tijdens die dagen is er ook een tombola. Iedereen die dan een machine gaat bestellen, maakt kans op mooie prijzen waaronder een hogedrukreiniger en een GPS-systeem van Müller.”


Meer informatie over Beyne?

Beyne NV
Website: www.beyne.be
Tel. +0032 (0)51 58 85 34