Dossier: Interpom Primeurs


“Jubileumeditie is waardige opvolgervan de R3060”

Landbouwmachinebouwer Dewulf heeft de RA3060 Essential gelanceerd. Deze variant van de R3060 komt er naar aanleiding van het dertigjarige bestaan van deze zelfrijdende 2-rijige zeefbandrooier. De ervaring met de productie van de R3060 is gecombineerd met de feedback van telers wat heeft geleid tot een zeer praktische machine die weer jarenlang mee kan. Ion Dhont van Dewulf Group: “Het specifieke ontwerp van de R3060: een machine op drie wielen; zorgt ervoor dat de machine lage bodemdruk heeft en zeer stabiel is. Omdat hij gemakkelijk aangepast en onderhouden kan worden aan de telersvraag is de machine een publiekslieveling geworden. Met de RA3060 Essential krijgt de zelfrijder een financieel erg interessante standaardconfiguratie.”


Tal van de kenmerkende eigenschappen van de R3060 zijn ook terug te vinden in de RA3060 Essential. De rooier wordt standaard voorzien van led-lichten, acht infraroodcamera’s en een axiaalmodule met achttien rollen. Ook het Quick Change System om snel tussen rooikits voor verschillende gewassen te wisselen (snelwisselkit diabolo’s) is standaard aanwezig. Dhont: “De R3000 stond in de jaren ’80 aan de wieg van ons huidige succes. Dat type heeft ons op de kaart gezet. Het principe van toen staat nu nog steeds, vandaar dat we zelf ook spreken over een upgrademodel en niet over een nieuwe machine.

Miedema


Het chassis is wel een stuk lichter, zonder dat Dewulf daarbij afbreuk heeft hoeven doen aan de kwaliteit van de machine. “Vooral in Nederland (en Frankrijk) was er vraag naar een upgrade van de standaard configuratie en die komt precies dertig jaar na dato uit en dat maakt het extra mooi”, stelt Dhont. “Onze fusie met Miedema heeft qua techniek geen gevolgen gehad bij de ontwikkeling van deze machine. Maar we hebben wel gebruikgemaakt van de methodiek die Miedema hanteert bij stortbunkers of transportbanden. Dat gebeurt ook vaak vanuit standaardconfiguraties en dat heeft ons geïnspireerd bij de ontwikkeling van de Essential.”

“Capaciteitsverhoging tegen
lage kosten”


De RA3060 Essential is de tiende variant van de zelfrijdende 2-rijige zeefbandrooier. Vorig jaar kwam de negende versie uit, waarop twee loofrollen waren gemonteerd om beter te kunnen omgaan met aardappelrassen waarbij sprake is van extreme loofgroei. “We hebben gemerkt dat loof steeds vaker een probleem is en spelen daar dan op in door een nieuwe variant te ontwikkelen. Ook nu weer hebben we getracht aan de klantvragen te voldoen. Loonwerkers en telers zijn allemaal op zoek naar capaciteitsverhoging tegen lage kosten. Deze machine zal daarnaast ook telers aanspreken die twijfelen tussen de aankoop van een tweedehands zelfrijdende rooier of een nieuwe getrokken 2-rijige machine met wielaandrijving.”

Droogte en zichtbaarheid


Dhont vervolgt: “We hebben vooral de techniek in deze jubileumeditie sterk verbeterd, omdat we veel feedback kregen om met een reinigingsmodule de problemen veroorzaakt door de droogte te lijf te gaan (axiaalmodule, red.) en de zichtbaarheid in het veld te vergroten (ledverlichting en infraroodcamera’s, red.).

De komende jaren blijven deze onderwerpen aandachtspunten, maar met de introductie van de Essential hebben we daarin zeker stappen gezet.”

Interpom


Tijdens de Interpom zal er ook flink worden uitgepakt met deze machine. De landbouwmachinebouwer gaat zelfs nog een toevoeging lanceren tijdens die vakbeurs: “Er zal inderdaad nog een extraatje onthuld worden, maar telers die willen weten wat dat is, zullen onze stand moeten bezoeken.”


MEER INFORMATIE?

Dewulf

Tel.: 0517 - 239 800
Email: ion.dhont@dewulfgroup.com
Website: www.dewulfgroup.com/nl