Dossier: Verwerking


“Nauwkeurige maatsortering voor pootgoed en aardappelverwerkende industrie”

DT Dijkstra sorteerinstallaties en reinigingsmachines uit Emmeloord introduceert tijdens de Interpom Primeurs 2018 de vernieuwde tweedeks GRADE 2-25 sorteermachine. De sorteermachine zorgt ervoor dat telers direct na de oogst een flexibele, breed inzetbare machine tot hun beschikking hebben voor het snel sorteren van pootgoed en een nauwkeurige maatsortering voor de aardappelverwerkende industrie.

Voor pootgoedtelers is de GRADE 2-25 ideaal omdat bij de oogst direct achter de stortbak en met hoge capaciteit, nauwkeurig de boven- en ondermaat te scheiden zijn. Elke productstroom kan daarna zijn eigen specifieke bewerking ondergaan en apart worden opgeslagen. “Dankzij de vernieuwde frequentiegeregelde besturing en de uitgekiende en instelbare schudbeweging kan het product later met dezelfde machine nauwkeurig gesorteerd worden in verschillende pootgoedmaten. Voor extra sorteernauwkeurigheid komt er, naast de standaard variant met een zeefdeklengte van 1.300 mm, ook een variant met een zeefdeklengte van 1.600 millimeter”, aldus een woordvoerder over de machine die voor het grote publiek op de beurs in Kortrijk zijn vuurdoop zal ondergaan.

Aardappelverwerkende industrie

De GRADE 2-25 is ook uitermate geschikt voor gebruik in de aardappelverwerkende industrie. Met gereinigde of gewassen aardappelen haalt de machine een capaciteit van vijftig ton per uur. “Door de combinatie van een hoge capaciteit en een marktconforme aanschafprijs zorgt de GRADE 2-25 voor een lage kostprijs per kilogram verwerkt product”, zo laat de fabrikant uit Emmeloord optekenen.

Snel wisselen

Het grote zeefoppervlak van de GRADE 2-25 is verdeeld in drie handzame zeven van elk 850 x 1.300 millimeter. Het wisselen van de zeven kan door één persoon uitgevoerd worden. Het centraal bediende klemsysteem zorgt voor een snelle zevenwissel en garandeert volgens Dijkstra een goede klemming.

Instelmogelijkheden

Zoals elke sorteerder van de fabrikant uit de Noordoostpolder is ook de GRADE 2-25 optimaal instelbaar voor elk gewenst sorteerresultaat. “Met de uitgebreide instelmogelijkheden voor schudbeweging, het stopmoment en de transportsnelheid is het voor akkerbouwbedrijven mogelijk een optimale balans te vinden voor capaciteit en sorteernauwkeurigheid en wordt voor iedere individuele partij de gewenste sorteerkwaliteit bereikt”, aldus de boodschap die het bedrijf op de Interpom zal uitdragen over deze nieuwe tweedeks sorteermachine.


De productkenmerken van de nieuwe GRADE 2-25 zijn:

· Een onafhankelijk aangedreven en in hoogte verstelbaar uittikkersysteem

· Weinig vrije ruimte nodig rond de machine voor het wisselen van de zeven

· Instelbare zeefdekhoek voor optimaal sorteerresultaat

· Beide zeefdekken zijn voorzien van eigen excentrische aandrijfas