Dossier: Aardappelmarkt


“Meer afzetmogelijkhedenen een groter netwerk”

Er steekt een nieuw fenomeen de kop op: online veilingen voor

aardappelen. Potato Auction is een initiatief van Jan Anco Wijk

en wordt samen met Addy Meerlo en Johan Reitsma uitgevoerd.

Verhandelen van aardappelen via internet zou volgens dat drietal

gemakkelijker, veiliger en transparanter zijn. Akkerbouwer

Robbie Inghels in het dorpje Heikant (Zeeuws-Vlaanderen) teelt

ruim 340 hectare pootgoed en stapte direct in: “We doen het nu

al drie jaar. De klanten zijn tevreden en de prijzen zijn goed. Alles

wordt goed geregeld.”

Inghels merkte vooral in de voorgaande twee seizoenen dat pootgoed verhandelen via internet kan zorgen voor een meerwaarde: “Op dit moment is er heel veel vraag naar pootgoed, voor dit jaar was het misschien niet nodig. Maar ook nu zijn de prijzen weer gewoon goed.” Inghels kwam in contact met Jan Anco Wijk via zijn oom Peter Inghels, waarmee hij samen Inghels Heikant BV runt. “Van het één kwam het ander en toen zijn we zaken gaan doen met elkaar. Het eerste jaar verliep wel een beetje moeizaam, maar inmiddels staat het als een huis.”


Inghels heeft gemerkt dat het online handelen met het buitenland geen windeieren legt en adviseert ook collega’s na te denken om hun partijen eens via de veiling aan te bieden. “Je kan zelf de prijs invullen op de site. En als er iemand toehapt, dan heb je geluk. Als het niet verkocht wordt, dan kan je het op een later moment gewoon nog een keer aanbieden. Worden ze helemaal niet verkocht, dan is de partij gewoon weer vrij om via een andere manier te verkopen. Dat kun je volledig zelf bepalen. Ook in jaren dat er meer aanbod is, krijgen we nog steeds een goede prijs.”


Geruststelling

Inghels verbouwt naast pootgoed ook uien, suikerbieten en tarwe. Dit jaar waren de opbrengsten heel wisselend, ook in het pootgoed. De meeste percelen van Inghels konden afgelopen zomer beregend worden en daar viel de opbrengst mee. Maar op andere percelen viel het echt tegen. Naast het aanbieden van partijen via Potato Auction werken ze ook nauw samen met enkele handelshuizen. Toch is het voor de akkerbouwer een hele geruststelling dat hij dankzij Potato Auction nooit meer restpartijen overhoudt:

“Steeds een goede prijs”

“Het belangrijkste argument voor ons om hieraan mee te doen, is dat we ons netwerk uitbreiden met meer afzetmogelijkheden voor onze aardappelen.”


Alexandros Georgallides (Cyprus): “Extra service aan onze klanten”

Potato Auction heeft in verschillende landen goede contacten. Egypte, Irak en Cyprus zijn enkele landen waarmee veel gehandeld wordt. De Cyprioot Alexandros Georgallides is in- en verkoper van aardappelen vanuit Nicosia op Cyprus. Ook hij ziet een duidelijke meerwaarde in de internetveiling: “We hebben gezocht en Potato Auction is de enige in Europa die dit op deze manier aanbiedt. We willen klanten die onze producten (zaden, red.) kopen helpen hun producten voor een goede prijs te verkopen. Door samen te werken met Potato Auction bieden we ze een extra service bij het vinden van potentiele kopers.”


Georgallides vervolgt: “In het begin zijn ze verbaasd dat dit bestaat, maar de manier waarop het is opgezet zorgt ervoor dat de akkerbouwers op Cyprus zelf niks hoeven uit te zoeken. Het systeem is heel duidelijk en overzichtelijk, zeker omdat telers hier op Cyprus vaak niet zo hoog zijn opgeleid en geen Engels kunnen. Dan is het prettig als iemand al het voorwerk uit handen neemt. We geloven dat dit een geweldige tool is om de toekomst van de Cypriotische aardappel – die wereldwijd een goede naam heeft – te waarborgen.”


Meer informatie over Potato Auction?

Website: www.potatoauction.com
E-mail: J.wijk@potatoauction.com
Tel.: 050 – 20 53 133