Pluimveehouder Timmer: “Goed en schoon water betaalt zichzelf altijd terug”

Het goed reinigen van het drinkwatersysteem door microbiële vervuiling, zoals biofilm te verwijderen, is essentieel om infecties te voorkomen. Dat is althans de overtuiging van pluimveehouder Klaas Timmer uit Meerkerk. Om te voorkomen dat verstopte leidingen voor problemen zorgen gebruikt hij desinfectiemiddel Aqua-clean®. Timmer is een gebruiker van het eerste uur en dat is geen toeval: zijn broer Leo was voorheen bij Kanters werkzaam en de pluimveehouder hecht veel waarde aan een goede reiniging. “Als je goed water hebt, dan betaalt zich dat altijd terug.”


Timmer zet de desinfectant altijd in na de inentingen op zijn vleeskuikenbedrijf: “Niet direct, want dat is te snel. Maar keer op keer zien we aan de waarden van het water, dat het middel goed reinigt. Hierdoor bereiken we maximaal effect van antibiotica, vaccinaties en andere additieven. Daardoor hoeven we ook minder van die middelen te gebruiken gedurende de ronde.”

"Nog nooit verstopte leidingen gehad"

Als er vervuiling optreedt in de leiding – vooral bij jonge kuikens is de doorstroomsnelheid van het water laag en de temperatuur hoog - dan gaat dat vroeg of laat een keer fout bij een koppel en daar zit ook Timmer (die in totaal 110.000 vleeskuikens in vier stallen met grondhuisvesting heeft) niet op te wachten: “Het is altijd opletten bij lekkende nippels en vooral aan het eind van de leidingen. De problemen doen zich vrijwel nooit aan het begin van de leiding voor, maar wel aan het einde. Sinds we Aqua-clean® gebruiken, hebben we nog nooit problemen gehad met verstopte leidingen.”

"Een kleine maar nuttige investering"

Hoewel Timmer ervan overtuigd is dat het gebruik van een desinfectiemiddel nut heeft, zijn er ook genoeg pluimveebedrijven die denken dat het ook wel zonder kan. “Dat hebben wij ook weleens geprobeerd, maar toen liepen we toch tegen de nodige problemen aan. Daar zit ik niet op te wachten. Bovendien moeten we als pluimveehouders al best veel investeren in onze stallen, dus waarom zou je dan op die paar euro voor een desinfectiemiddel gaan besparen? In mijn ogen is dat niet logisch.”


Bewuste keuze

De pluimveehouder is dus heel tevreden over Aqua-clean®: minder corrosie dan andere desinfectiemiddelen, milieuvriendelijker omdat het oplost in water en zuurstof. Maar daarmee wil hij absoluut niet zeggen dat andere middelen of methoden niet werken: “Als je honderd pluimveehouders naast elkaar zet, dan zijn er maar drie die exact dezelfde werkwijze hebben en de rest doet het op zijn of haar eigen manier. Wij hebben bewust gekozen voor een middel om ons drinkwatersysteem goed te kunnen reinigen. Er zijn natuurlijk meer middelen dan Aqua-clean®, maar het product bevalt ons prima. We hebben nog geen problemen gehad in de stal, dus waarom zouden we dan op een andere manier gaan werken”, zo besluit Timmer die samen met zijn vrouw Corrie inmiddels al 21 jaar een pluimveebedrijf heeft in het Zuid-Hollandse Meerkerk.


Meer informatie over Aqua-clean® ?


Kanters Special Products BV

Tel.: 0499 - 425 600

E-mail: info@kanters.nl

Website: www.kanters.nl