Dossier: Transport


COBOT BROEDRAAMROBOT


“Kwaliteit en
tijdwinst”

De COBOT broedraamrobot ontzorgt de pluimveehouder bij het beladen en bij het ontladen van broederijen of hatcheries. Dat deze robot zowel de pulp tray als broedlade kan verwerken is gelijk ook één van het belangrijkste voordeel van de machine. Pluimveehouder Frank Salomons uit Bergentheim gebruikt de robot al drie jaar en is bijzonder tevreden, juist vanwege die extra flexibiliteit: “De combi-grijper heeft een opzetstuk waardoor we gemakkelijk kunnen omschakelen van het ene naar het andere laadprogramma.”

De robot is in beginsel vooral ontwikkeld voor vermeerderaars van een middelgrote omvang, maar ook kleine boerderijen kunnen de robot direct efficiënt inzetten. Salomons heeft 40.000 moederdieren verdeeld over vijf stallen en vindt arbeidsverlichting het grootste voordeel van de robot: “De broedraamrobot bespaart ons veel tijd en arbeid. Het is een stuk gemakkelijker werken voor ons, omdat er een aantal verwerkingszaken uit handen worden genomen.”


Bernard van de Krol van COBOT Automation uit Ede hoort deze argumenten vaker terug vanuit de eindgebruikers: “De robot ontlast de pluimveehouder, omdat die zich kan concentreren op het uitsorteren van de eieren bij de inpakker aan de band. Dat spaart wat tijd uit, maar dat is vaak niet de belangrijkste beweegreden. Het gaat ook om het nauwkeurig en secuur wegzetten. Eigenlijk is de robot voor iedereen aan te raden die de kwaliteit van de eieren belangrijk vindt. Dat geldt ook voor bedrijven die consumptie leveren, waar COBOT Automation ook oplossingen voor ontwikkeld heeft.”

"Geïntegreerd in verwerkingsproces"

Het gebruik van de robot is vaak onderdeel van een totaal ondernemersplan, waarbij investeren in innovatieve bedrijfsoplossingen niet wordt geschuwd. Van de Krol: “Onze klanten zijn bedrijven die voorop willen lopen. En dat betekent in veel gevallen dat niet alleen onze robot wordt geïntegreerd in het verwerkingsproces, maar dat er tal van maatregelen worden genomen om de kwaliteit en efficiency te verbeteren. Elke stap zorgt voor een procentje extra en zorgt voor meerwaarde ten opzichte van bedrijven die dat niet doen. En aan die meerwaarde draagt onze robot ook bij.”

"Honderd procent zuiver
en ook het beladen
van de ontnester"

Een laatste belangrijk praktisch voordeel is dat de robot eigenlijk in alle posities en met maten kan werken. “We scannen de container eerst in. Hierdoor weten we exact hoe de broedlade in de container zit en op basis daarvan positioneren we de robot zodat de lade honderd procent zuiver en zonder stootje in de trolley geplaatst kan worden. En die kleine details zijn in de huidige markt doorslaggevend.”


“De robot vult de ontnester van de inpakker automatisch bij. Dit gebeurd door een lege broedlade uit een volle kar te halen, te plaatsen op de ontnester van de inpakker en de volle broedlade weer terug in de kar te plaatsen. We automatiseren het hele proces. Hier zijn we ook uniek in”, besluit Van de Krol.


Meer informatie?

Kijk op www.cobot.eu

E-mail: info@cobot.eu

Tel.: 0318 – 57 60 65