Dossier: Eiersortering


“Elk ei is een cadeau en die moet je netjes inpakken”

Pluimveebedrijf Boekhorst zit in de omschakeling van vrije-uitloop naar biologisch. Vooruitlopend op die stap heeft de familie in een compacte inpakmachine van DAMTECH geïnvesteerd. Deze bestaat uit drie compartimenten: de farmpacker (optipack 70), een traystapelaar (optistack-pro) en een eierlift (optilift). Pluimveehouder Silvie Boekhorst werkt inmiddels een half jaar met het compacte DAMTECH-systeem: “De machine werkt snel en zeer nauwkeurig.”

De maximale capaciteit bedraagt 25.000 eieren per uur, een inpaksnelheid die ook bij Boekhorst momenteel wel bijna gehaald wordt. “We zijn nog niet omgeschakeld en zitten midden in de bedrijfsswitch. Volgend jaar gaan we terug van 24.000 vrije-uitloop naar 18.000 biologische kippen. We hebben daarnaast bewust voor een OPTILIFT gekozen, want dan hoef je geen rekken te tillen. Alles is afgestemd op de rekjes van de eierleverancier: De vork past precies onder de tray. We ervaren dan ook super veel arbeidsgemak. Het is de investering dubbel en dwars waard geweest.”


Innovatieve karakter

Het pluimveebedrijf koos bewust voor een DAMTECH-inpaklijn vanwege het innovatieve karakter en de bijzonder goede resultaten die deze machine haalt ten aanzien van de eieren. “Dat spreekt ons enorm aan. Ze ontwikkelen zelf machines en brengen daarin het beste van de bestaande machines samen, met een ongelofelijk goede ei-behandeling. Vooraf heeft mijn man samen met Carlo Hagemann van DAMTECH een referentiebezoek gedaan bij een collega pluimveehouder. Ook daar zagen we de eieren in korte tijd van de band naar de pallet gaan zonder dat daar heel veel inspanning voor geleverd werd. En alles wat gedaan moet worden is in die tussentijd gedaan, inclusief de stempels. En dat is natuurlijk heerlijk werken. Ik zie elk ei als een cadeau en daar ben je natuurlijk heel zuinig op.”

Pluimveehouder Silvie Boekhorst: “We hebben daarnaast bewust voor een OPTILIFT gekozen, want dan hoef je geen rekken te tillen”

"Het verwerken verloopt goed en netjes"

Voorwaarden voor een mooi cadeau is dat deze goed wordt ingepakt en dat wordt door de DAMTECH-Optipack gewaarborgd, zo stelt Boekhorst, die sinds mei dit jaar met de machine werkt, na een goed half jaar stellig vast: “Het verwerken van de eieren verloopt heel goed en netjes. Het advies voor de ideale opstelling en het maatwerk wat daarbij geleverd is, heeft hier aan bijgedragen. De ervaring van DAMTECH op het gebied van eieren inpakken is hierbij cruciaal.”


Educatieve rondleidingen

De machine moest op het bedrijf in het Noord-Hollandse Winkel vanwege praktische redenen in de lengte worden geplaatst om ruimte over te houden voor de eieropslag. Nu de inpakmachine eenmaal draait, denkt Boekhorst alweer na over de plannen als de omschakeling is voltooid: “We hebben naast kippen ook nog kalveren en daar gaat mijn man voornamelijk over. Ik heb mijn baan als juf opgezegd om straks de biologische pluimveehouderij te kunnen runnen. Dat deed ik met pijn in mijn

hart, maar als halverwege 2019 alles klaar is, ga ik educatieve rondleidingen geven aan schoolkinderen.”

"Neemt veel werk uit handen"

“En dan gaan we natuurlijk ook langs de ei-sorteerruimte. Ik doe dat om transparant te zijn, maar ook omdat ik de kinderen anders enorm ga missen. Ik vind het heerlijk om tussen de kippen te lopen, maar ook om voor de klas te staan. Nu kan ik het beste van beide werelden combineren, omdat de inpakmachine zeven dagen per week heel veel werk uit handen neemt. Ik ben oprecht een blij ei”, zo besluit Boekhorst.


Meer informatie?

DAMTECH Egg-Handling BV

Helmkamp 39

7091HS

Dinxperlo


Website: www.egg-grader.com

E-mail: info@egg-grader.com

Tel.: 0543-745022

Carlo Hagemann: 0619454807