“Dat hebst dich
goed gedoan jong”

Eric Thielen is een pluimveehouder in hart en nieren. De familie Thielen zit volgend jaar precies honderd jaar in het vak. Een mooie gelegenheid om de volgende stap in de bedrijfsvoering te zetten: Lamberdina’s Hoeve. Vernoemt naar Lamberdina Thielen, de vrouw die samen met haar man de boerderij bouwde waardoor de allereerste bedrijfsmatige stappen van de familie in de pluimveesector gezet waren. Eric Thielen: “Er is in die honderd jaar veel gebeurd en we staan nu weer voor een nieuwe periode waarin we moeten leren omdenken bij het produceren van voedsel.”

Lamberdina’s Hoeve is een toekomstgerichte biologische kippenboerderij met ruim achttien hectare waar de natuurlijke leefomgeving en het welzijn van de kip centraal staan. Begin januari opent het haar deuren. De bouw is dan ook in volle gang, maar Thielen ziet de kippen – verdeeld over veertien stallen met evenveel ruime uitloopstroken – nu al voor zich: “Het gaat niet om het goedkoop produceren, maar werken vanuit de gedachte dat de kip centraal staat. Via de ontvangstruimte kom je straks in het eierlokaal. Daarnaast liggen de logistieke transportlijnen, zodat er niet door de wintergarten gereden hoeft te worden. De stal is verdeeld in twee keer zeven stallen met een eigen uitloopweide. Als straks de eerste koppel zijn intrede gaat doen, kunnen ze na het eten, drinken en leggen lekker naar buiten. Het is ontzettend leuk om daar nu al over na te denken, dat wordt echt genieten.”


Eco-unit voor fijnstofreductie en een optimaal klimaat

Het unieke aan de stal is de Vencomatic Eco-unit. “We zijn de eerste biologische kippenstal waar dit wordt toegepast. Fijnstofreductie wordt steeds belangrijker, zeker hier in de gemeente Venray. Dankzij de eco-unit kunnen we in het terugdringen van fijnstof een flinke stap zetten en tegelijkertijd het klimaat voor de kip optimaal houden.”

"Hiermee wordt de rol als wereldwijde marktleider onderstreept"

De stal is verdeeld in twee keer zeven stallen met een eigen uitloopweide

De realisatie van deze unieke unit ging niet over één nacht ijs: “We hebben hier vaak over gepraat met Vencomatic”, vertelt Thielen terwijl de bouwvakkers nog om hem heen lopen. “Voor Vencomatic is dit ook een belangrijke stap, want wereldwijd is er steeds meer vraag naar dit soort apparaten, maar ook naar biologische reststromen bij het voer. Nederland is een voorbeeld voor veel landen en hiermee wordt de rol van ons land als innovatieve marktleider nogmaals onderstreept. Als Nederland het niet doet, dan doet niemand het. Want iedereen kijkt naar de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Er is vanuit het buitenland dan ook zeer veel interesse voor deze stal en de eco-unit die hier komt te staan.”

Lohmann Brown Lite

Thielen hoopt op 10 januari de eerste koppel Lohmann Brown Lite los te kunnen laten op de Lamberdina’s Hoeve. “Dat is een bewuste keuze geweest. Op de bestaande locatie houden we altijd witte kippen, maar hier kiezen we voor bruine kippen omdat de biologische markt daar meer om vraagt dan wit.”

"Iedereen beseft dat dit de juiste weg is"

Steenworp

De biologische tak van het Pluimveebedrijf Thielen komt op een steenworp afstand van zijn huidige bedrijf met gangbare kippenrassen. “Dat gedeelte wil ik niet meer laten groeien, want zoals het nu is kan de kip optimaal presteren, zonder dat we te veel van haar vragen. We hadden ook niet direct voor ogen om hier een achttien hectare groot bedrijf te realiseren.


Wij willen geen enkele concessie doen aan de gezondheid en het welzijn van onze kippen. De hoge innovatieve eisen, die wij ons zelf gesteld hebben gaan gepaard met flinke investeringen. We ondernemen met respect voor mens, dier en milieu. En laten zien dat financiële haalbaarheid de voorwaarde is om dierenwelzijn op het hoogste niveau te garanderen.” Thielen werd twee jaar geleden, toen hij zijn plannen voor het eerst ontvouwde, regelmatig met grote ogen aangekeken. Door collega’s maar ook door zijn moeder: “Toen ik vertelde dat ik biologisch ga doen, merkte ik dat de mensen aan wie ik het vertelde ook moesten gaan omdenken naar de nieuwe kaders voor de pluimveehouderijen van de toekomst.”


Stilstand is achteruitgang

Thielen vervolgt: “Ik heb altijd in mijn plannen geloofd, want als je stil blijft zitten dan lig je er op een gegeven moment vanzelf uit. Ik ben echt een dierenvriend en ben dan ook heel blij dat we nu aan de vooravond staan van de opening. Misschien klinkt het gek maar als ik op de boerderij ben, voel ik dat mijn vader trots op me is. Ik hoor hem zeggen: Dat hebst dich goed gedoan jong!”

Back to Basic

De geschiedenis van het bedrijf is lang, volgend jaar precies honderd jaar, en met de komst van deze biologische stal keert Thielen eigenlijk weer een beetje terug naar het boerenbedrijf van toen, zoals zijn overgrootmoeder Lamberdina dat al deed. “Ik ben bijzonder trots op wat mijn familie in al die jaren heeft neergezet. Iedere generatie heeft gedaan wat in dat tijdsbeeld mogelijk was gezien de vraag naar voedsel, regelgeving en huisvestigingsmogelijkheden. Mijn vader heeft nog in de tijd van intensieve veehouderij met legbatterijen gewerkt. Ook daar ben ik trots op, want dat was nou eenmaal in die tijd gebruikelijk. Uiteindelijk is daar voor een deel ook weer de basis gelegd voor hetgeen we nu realiseren. Zonder alle voorgaande generaties had dit project nooit van de grond kunnen komen. Dit is weer een nieuw stukje geschiedenis in honderd jaar Thielen Pluimvee.”