Dossier: Transport


“De One2Born 3.0 klaar
voor de praktijk”

Het One2Born-systeem is onlangs aangepast naar een afmeting van tien bij vijf rijen eihouders. Hierdoor is de nabroedhouder nog gemakkelijker te gebruiken door de broederijen. Mede-eigenaar Frank de Louw is blij met de upgrade van de innovatieve nabroedhouder die ervoor zorgt dat 18-daagse voorbebroede eieren worden vervoerd van de broederij naar de stal. “De broedlades zijn tien bij vijftien en door deze aanpassing zijn die in drie keer over te leggen naar een One2Born-tray.”

Dat was nog best een hele uitdaging, zo verklapt De Louw: “Het materiaal moet stevig genoeg zijn en er moet voldoende lucht doorheen kunnen om de eischaal temperatuur te blijven waarborgen. Maar van meer openingen, wordt een doosje natuurlijk niet sterker. We zijn dan ook lange tijd op zoek geweest naar de juiste verhouding, maar zijn daar nu in geslaagd. Een stevige doos die heel goed kan doorluchten.”

"De doosjes vergaan vanzelf"

De One2Born 3.0 voldoet aan de automatiseringseisen, maar ook aan de stalomstandigheden: “Er kan speelmateriaal van gemaakt worden, wat bijvoorbeeld bij een aantal concepten als eis wordt gesteld. Daarnaast vergaat de houder na verloop van tijd vanzelf, waardoor de pluimveehouder niet meer door de stal heen hoeft om alle traytjes op te ruimen.”


Flinke stap vooruit

Met name dat laatste wordt door de pluimveehouders, die de nabroedhouder gebruiken, enorm gewaardeerd: “Dat is voor iedereen echt een flinke stap vooruit”, vertelt De Louw. “Al onze bestaande klanten hebben de nieuwe doos ontvangen en via onze website is het nog steeds mogelijk om een proefpakket te bestellen.”

"Gehele vervoersketen gewaarborgd"

Ook hebben de mensen achter One2Born de afgelopen tijd veel moeite gedaan om een trolley te ontwikkelen waarmee de eieren gemakkelijk verplaatst kunnen worden en op efficiënte wijze in en uit de vrachtwagen te halen zijn. “Op één trolley kunnen vierduizend eieren vervoerd worden en is de trolley zo gemaakt dat die gemakkelijk te reinigen is. Daarmee is de gehele vervoersketen voor het uitkomen in de stal gewaarborgd. Zo zijn de eieren beschermd tijdens het transport, ook als ze uitkomen tijdens het transport, als de eieren in de stal uitkomen blijven ze nergens achter haken (steriele doosjes) en de nabroedhouder hoeft niet terug naar de broederij omdat het uiteindelijk verdwijnt in het strooisel. Wij geloven erin dat wanneer er geen materiaal terug gaat naar de broederij, dat dit het beste is om kruisbesmetting te doorbreken.”


Meerdere voordelen

De Louw vervolgt: “One2Born draagt bij aan het welzijn van de kuiken doordat uitkomen in de stal nog aantrekkelijk wordt als de nabroedhouder veilig en efficiënt kan worden ingezet. Ook vanuit wetenschappelijke hoek is nu vastgesteld dat uitkomen in de stal zorgt voor hogere uitkomstcijfers (onderzocht door de WUR, red.). Dat is rendement voor de boer. Daarnaast zien we dat de uitvalpercentages een stuk lager zijn en er doen zich minder pootproblemen voor: een factor drie minder entrococcen meetbaar in de kuikens, wordt gesteld door partijen. Doordat de kuikens direct kunnen beschikken over voer en water is er sprake van een betere gezondheid, minder stress en dus een lagere voederconversie. Ook zorgt de One2Born nabroedhouder voor een aanzienlijk betere daggroei van de kuikens en dat leidt weer tot een hoger slachtgewicht. Per saldo levert One2Born in alle ketenschakels een verbeterd rendement op, waardoor de pluimveehouder vijf tot zes cent per kuikens meer verdient.”


Structureel voordeel

Het One2Born-systeem is nu dus op alle fronten klaar voor een langdurige toekomst in de pluimveesector. Frank de Louw omschrijft de fase waarin het bedrijf zit als volgt: “We hebben nu al enkele jaren ervaring opgedaan met het systeem, in verschillende klimaten. De opwarmronden van uitkomen in de stal met alle facetten die daarbij horen is nu wel voorbij. Dit wordt waarschijnlijk de nieuwe norm voor de pluimveesector. Als er eentje begint, dan komen er snel meer. Dat was ook ons doel: de eerst doos was direct goed, maar deze houders zijn nog eenvoudiger toe te passen, kosten nagenoeg niks en de sector heeft er structureel voordeel van.”


Overal toepasbaar

“Aan de voorkant zijn de problemen in het systeem qua broederij automatisering en vervoer opgelost en aan de achterkant is het opruimen in de stal ook opgelost. Het is dus nu praktijk klaar voor elke pluimveehouder die het welzijn van de kuiken voorop stelt. Als de eischaal temperatuur tijdens het transport en op stalniveau op peil wordt gehouden en goed wordt geventileerd, dan past One2Born overal.”