Dossier: Stalinrichting


Meer rust in de stal met Powerlamps

Toen de lichtinstallatie van pluimveehouder Michiel van Harten aan vervanging toe was, wilde hij niet alleen de overstap maken naar zuinigere, hoogfrequente lampen waarmee hij ook direct in aanmerking zou komen voor subsidie. De vleeskuikenhouder ging vooral ook op zoek naar een goede kwaliteit verlichting, waarmee hij tegelijkertijd zijn voederconversie kon verbeteren. Inmiddels heeft Van Harten zijn eerste ronde gedraaid met de 360 graden installatie van Powerlamps. “Ik heb er wel vertrouwen in”, aldus de pluimveehouder.


Een aantal jaar geleden had Van Harten, toen zijn TL-verlichting stuk ging, al een aantal led TL- lampen bij Powerlamps aangeschaft, om deze te vervangen. Hij wist dus al hoe duurzaam deze vorm van verlichting was, want hiervan was nog geen enkele lamp stuk gegaan. Maar toen hij het afgelopen jaar twee nieuwe stallen liet bouwen voor zijn 58.000 (NSK) kippen, wilde hij meer met zijn verlichting. De vleeskuikenhouder had al een aantal keer gesproken met de heren van Powerlamps, over de mogelijkheid de voederconversie te verbeteren, via een voor de kippen prettigere lichtfrequentie. De bouw van zijn nieuwe stallen was een mooie aanleiding dit eens te gaan proberen.

"Een kip die rond rent, zet zijn voer natuurlijk anders in dan een rustige kip. Vandaar dat ik wel geïnteresseerd was"

"Mijn kippen zijn rustiger. Ze blijven meer op dezelfde plek en plukken aanzienlijk minder aan de balen luzerne"

Omdat de pluimveehouder niet over één nacht ijs wilde gaan, liet hij de 360 verlichting van Powerlamps eerst in één van zijn oude stallen installeren. Hier had hij dringend nieuwe verlichting nodig. Dus zag hij een mooie kans zo eerst het effect op zijn dieren te testen, voor hij besloot dat dit de verlichting zou worden voor zijn twee gloednieuwe stallen van 2000 en 2500 m2. Dat zijn twee oude stallen vrijwel identiek zijn, maakte dat hij de nieuwe, hangende 360 graden installatie van Powerlamps, met de speciaal op kippen afgestemde lichtfrequentie, goed kon vergelijken met de gewone led TL-lampen die in de andere, oude stal hingen.


Het verschil bleek aanzienlijk, vooral omdat het nieuwe licht totaal anders oogt. “Ik moest wel even wennen aan de nieuwe sfeer in mijn stal. Het licht is veel minder fel dan voorheen en het heeft een beetje een groen-blauwe kleur, heel apart. Maar inmiddels vind ik het wel mooi eigenlijk, vooral ook omdat mijn dieren er ook goed op reageren.” Maar wat Van Harten vooral merkt, is dat zijn kippen rustiger zijn dan voorheen. “Vroeger had ik slechts acht lichtpunten, die elk een flinke hoeveelheid licht gaven. Ik merkte dan ook dat de kippen de ruimte direct onder de lichtbron probeerde te vermijden. Dat was al een teken voor mij.”

Dat de beweeglijkheid van zijn dieren niet alleen een indicatie was van hun welzijn (stressniveau red.), was Van Harten wel duidelijk: “Een kip die rond rent, zet zijn voer natuurlijk anders in dan een rustige kip. Vandaar dat ik verlichting wilde waar de kippen goed op zouden reageren.”


Inmiddels zijn ook de twee gloednieuwe stallen van Pluimveebedrijf Van Harten elk voorzien van 36 hangende 360 graden-verlichting van Powerlamps, die – anders dan de naam doet vermoeden - veel minder fel zijn. De verlichting is gelijkmatig en mild en de kippen zijn kalmer. Van Harten: “Mijn kippen zijn rustiger. Ze blijven veel meer op dezelfde plek en plukken aanzienlijk minder aan de balen luzerne; die ik in de stal heb staan.”


Omdat Van Harten pas net de eerste ronde in zijn nieuwe stallen achter de rug heeft, kan hij nog niet over keiharde technische resultaten spreken. Toch is hij optimistisch: “De rust die mijn kippen nu hebben is vast ook niet slecht voor de vleesproductie.


360 Graden verlichting van Powerlamps


De hangende verlichtingsarmatuur van Powerlamps geeft rondom licht
,

waardoor de hele stal zeer egaal wordt verlicht. Een zogenaamd 'frosted cover' zorgt dat de leds niet storend in beeld zijn. De flikkervrije driver maakt de armatuur extra geschikt voor kippenstallen. Er is keuze uit twee lichtkleuren en diverse kabellengten. De armaturen zijn gemakkelijk te bevestigen aan het plafond of aan lier-systemen, zodat deze bij schoonmaak van de stal omhoog getakeld kunnen worden.


Contactgegevens Powerlamps

De Gouw 3
1611 BS, Bovenkarspel

T: +31 (0)6 - 1313 9129 (Freddie Woerts)

E: info@powerlamps.nl

www.powerlamps.nl


Wilt u meer informatie? Vul dan onderstaand formulier in: