“Bouw grote Belgische pluimveestallen in opmars”

Pieter-Jan, Ine en Richard Van Dijk – Nooijen zijn in 1995 vanuit het Nederlandse Mierlo-Hout neergestreken in het Belgische Hamont-Achel. Het vleeskuikenbedrijf heeft op die locatie momenteel 270.000 reguliere vleeskippen. Sinds 2015 heeft de familie ook een locatie in Bocholt, vijftien kilometer verderop. En daar houden ze ‘Goed Nest’-kippen. Agrion Bouwsystemen realiseerde daar in een eerder stadium al een aantal nieuwe stallen en nu is fase twee van het project in uitvoering. Van Dijk – Nooijen en Agrion werken daarbij nauw samen met Heijligers Montage uit Helmond (Noord-Brabant). Dirk Heijligers: “We bouwen in opdracht van Agrion hier vier stallen waarin straks 260.000 vleeskuikens gehuisvest gaan worden.”


De samenwerking tussen Heijligers uit Helmond en Agrion uit Mariahout gaat al vele jaren terug: vijftien jaar geleden is de samenwerking op het gebied van pluimveestallen gestart. De uitvoering – gestart eind april - is een kopie van het eerste deel van het project. De onderaannemer van Agrion legt uit: “De stal krijgt luchtinlaten aan de zijkant, minimum ventilatie in de nok en een uitblaasbak voor maximum ventilatie aan de achterkant. Ook heeft deze pluimveehouder gekozen voor buisverwarming aan de zijgevels, dus geen vloerwarming of kanonnen. De stallen zijn voorzien van een enorm isolatiepakket en worden absoluut lekvrij opgeleverd. Daarnaast worden de stallen voorzien van een thermisch slot in de grond als in het dak. Isoleren is een éénmalige uitgave en een levenslange besparing. Tot slot bevatten de nieuwe pluimveestallen straks een koelsysteem bij de luchtinlaat. Dit alles is ingegeven door de wensen vanuit de klant, in samenspraak met Agrion, maar vooral door de strenge Belgische wet- en regelgeving op deze punten.”


Agrion levert volière- en scharrelstallen. Het totale bouwtraject van deze volièrestal neemt drie maanden in beslag – afronding medio juni - en daar houden ze zich dan ook strikt aan. “Elke ronde telt.

Pluimveehouder Van Dijk – Nooijen koos voor buisverwarming aan de zijgevels die wordt gereguleerd door een Riello-ketel .

Zodra we klaar zijn komen er kuikens in deze stallen en die planning moet dan ook echt gehaald worden. Bij Agrion werken we veelal met vaste leveranciers die onze planning respecteren. In tijden van nood kan men hierop bouwen.” Of zoals Heijligers aangeeft: “We kunnen hier ook echt meters maken: het is ‘stoemp’ werk en daar houden wij wel van.”


VRIJE HANDEL

De stal is op zich vrij standaard, maar de aantallen (75.000 per stal) maakt het toch bijzonder. Dat beseft ook Agrion-directeur Rob Bardoel: “Stallen met grote aantallen kuikens zijn in België echt in opmars. In Nederland spreken we vaak over veertig tot vijftig duizend kuikens per stal, maar bij onze zuiderburen ligt dat aantal duidelijk hoger. Dat heeft te maken met de iets vrijere handel. In Nederland wordt steeds meer vanuit concepten gewerkt, dat is hier niet het geval en daardoor is de afzet van vrije handel hier in Vlaanderen nog behoorlijk levendig.


Vleeskuikenbedrijf Van Dijk – Nooijen realiseert samen met Agrion Bouwsystemen en Heijligers Montage nieuwe stallen waar deze zomer 260.000 vleeskuiken volgens het ‘Goed Nest’-kippen’ worden gehouden.

Wij merken dat de vraag naar nieuwe pluimveestallen vele malen groter is dan de vraag vanuit de varkenssector. Daarbij richt Agrion zich ook meer op kippen, dus zodoende zijn we nu eigenlijk fulltime bezig met het realiseren van pluimveestallen: in België én Nederland. Daarbij is het bouwen van een pluimveestal eenvoudiger dan een varkensstal. Een pluimveestal heeft meestal geen kelders met roostervloeren.”


VOGELGRIEP

De recente vogelgriep uitbraken brengen daar ook geen verandering in: “Dat merken we niet. De stemming bij de pluimveehouders is onveranderd positief als het gaat om uitbreidingsplannen of verbouwingen doorvoeren. In België zijn we momenteel met een grote inhaalslag bezig qua uitbreiding van de pluimveesector. In Nederland is dit veel minder het geval”, aldus Bardoel van Agrion.

SPUI-WATER

Uiteraard zijn hygiëne en milieumaatregelen bij dit project ook heel belangrijk. Eigenaar Van Dijk – Nooijen heeft een gesloten reguleringssysteem onder de stallen laten bouwen die via de uitlaatbak in een grote opslag voor het spui-water terechtkomt. Bardoel: “Deze pluimveestal is voorzien van een riolering met roestvrijstalen (RVS) putten. Al het riool- en waswater wordt opgevangen in een gestorte put met een totale inhoud van tweehonderd kubieke meter.”

DIERENWELZIJN

Een ander belangrijk aspect bij de huidige stallenbouw is het dierenwelzijn. Ook daar is door Van Dijk – Nooijen behoorlijk in geïnvesteerd. “Deze stal is voorzien van een verduisterbare en geïsoleerde lichtstraat”, vertelt de eigenaar van Agrion Bouwsystemen over het project net over de grens.


LOGISTIEKE UITDAGING

Het geheel vormt voor de bouwers op locatie een behoorlijke logistieke operatie. Vooral omdat de tussenliggende stallen gedurende het proces gewoon doordraaien. De onderaannemer van Agrion licht dit vanaf de bouwlocatie in Bocholt toe: “Naast de stallen die we bouwen zitten gewoon kuikens. We hebben voor de silo’s die hierop aangesloten zijn dan ook een tijdelijke betonvloer gestort, zodat er altijd silo’s kunnen blijven draaien. De totale betonvloer wordt straks veel groter, maar er blijft altijd ruimte genoeg over om met transportwagens naar de achterkant van de stal te komen, zodat de aan- en afvoer altijd soepel kan blijven verlopen. Het is een heel gepuzzel om de stallen waar kuikens inzitten zoveel mogelijk te ontlasten gedurende de bouw, maar met logisch nadenken en een gedegen planning kom je een heel eind.”

MEER INFORMATIE OVER AGRION BOUWSYSTEMEN? Agrion Bouwsystemen BV

Tel.nr. 0413 – 209020

Of kijk op www.agrion.nl