Dossier: Stalverlichting


“Goede verlichting is cruciaal voor de technische resultaten”

Pluimveehouder Helmus Torsius uit het Gelderse Putten gaat vanaf de volgende ronde werken met ioniserende daglichtverlichting van Freshlight. De huidige TL-verlichting wordt vanaf de komende ronde vervangen door ioniserende lampen van Freshlight. Torsius: “Er is te weinig licht in de stal. Vanuit de ervaring met daglichtlampen kiezen we nu heel bewust voor daglichtverlichting.”


Het pluimveebedrijf – gelegen tussen Nijkerk en Putten - is opgezet vlak na de Tweede Wereldoorlog en is een echt familiebedrijf dat van vader op zoon is overgegaan. Helmus en zijn partner Pea zijn de derde generatie. Inmiddels bestaat Maatschap Torsius uit drie locaties: één met 100.000 scharrelkippen, een locatie met 25.000 biologische kippen en een derde locatie waar nog eens 6.000 biologische kippen worden gehouden.


GEDRAG

Torsius verwacht dat het gedrag van de dieren positief beïnvloed wordt als de ioniserende daglichtverlichting in de stal hangt. “Daarnaast is het LED, dus ook qua stroomverbruik zullen we een slag maken ten opzichte van de Tl-buizen die er nu nog in de stal hangen.” In het verleden zijn er bij de maatschap al wat proefjes gedaan met ioniserende lampen. “Dat is nu een jaar of zes geleden en via die weg is Freshlight met ons in contact gekomen. Omdat er toch al plannen waren om de verlichting te vervangen was het besluit om met Freshlight in zee te gaan snel gemaakt.”

“MINDER GRONDEIEREN DANKZIJ NIEUWE VERLICHTING”

Naast een natuurlijker gedrag van de kip, verwacht Torsius ook dat de technische resultaten per ronde zullen verbeteren door het nieuwe verlichtingsplan in de diverse stallen. “We verwachten sowieso minder grondeieren, omdat met optimaal helder daglicht het aantal grondeieren – ook in andere stallen – drastisch verminderd.” Torsius vervolgt: “Ook het uitvalpercentage zal lager worden. Want we hebben het tegenwoordig over onbehandelde kippen en als het daarmee fout gaat, dan gaat het ook echt fout. We praten dan niet over één of twee procent meer uitval, maar over soms wel tien procent. Het goed voor elkaar hebben van de verlichting is daarin cruciaal. Het is enorm belangrijk dat dit deel goed voor elkaar is om de kippen rustig te houden of de lichthoeveelheid te kunnen dimmen als dat noodzakelijk is.”

“OOK LAGERE UITVALPERCENTAGES”

NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN

In de toekomst hoopt de Gelderse pluimveehouder ook nog nieuwe stellingen te kunnen installeren in zijn pluimveestallen en zijn er plannen om zelf eieren te gaan verkopen. “We sorteren nu nog alles uit, maar wellicht dat we in de toekomst een deel zelf gaan verkopen. Maar hoe dat allemaal gaat lopen, is nu nog niet duidelijk. Wij zeggen altijd: het is maar net wat er op je pad komt. Zo is dat ook met de aanschaf van deze ioniserende lampen gegaan. We kijken ook echt wel uit naar het moment dat we in de nieuwe ronde met de nieuwe verlichting gaan draaien.”

MEER INFORMATIE OVER IONISERENDE DAGLICHTVERLICHTING?

Freshlight

T: 055 – 3020 022

W: www.freshlightgroup.com

E: info@freshlightgroup.com