Dossier: Fijnstofreductie


“EERSTE VERTICALE
FILTERSYSTEEM
IN PLUIMVEESTAL”

In de nieuwe vleeskuikenstal van 25 bij 132 meter op het pluimveebedrijf van Baas-Gritter in het Friese Harkema kunnen 50.000 kuikens gehouden worden. De stal is voorzien van 2.511 zonnepanelen en daglichtvoorziening. Maar het meest opzienbarende onderdeel is de automatische filterwand van Plettenburg. Dit verticale filtersysteem van twee keer twaalf filters zorgt voor optimale fijnstofreductie in de gloednieuwe stal. Baas-Gritter: “We hebben nu één ronde gedraaid met dit systeem en het werkt boven verwachting goed.”

De pluimveehouder heeft achter de wand een ‘tussentunnel’ waar de afzuiging plaatsvindt: “Ook die ruimte blijft bijzonder mooi schoon. De knal die gepaard gaat bij het loslaten van de compressielucht op de filters deert de kuikens niet. Het is een behoorlijke zware knal, dus de eerste paar keer schrikken ze wel een beetje. Maar inmiddels zijn ze er aan gewend, net als wij trouwens”, lacht Baas-Gritter. Plettenburg ontwikkelde de filterwand bij Baas-Gritter in samenspraak met stalinrichter Frilim en ook bij Plettenburg zijn ze enthousiast over de resultaten die de filterwand in Harkema laat zien. Michel Plettenburg: “Het is voor ons niet helemaal nieuw, want we gebruiken deze techniek al jaren bij wisselaars. In al die gevallen hebben de filters horizontaal gehangen en dit is de eerste installatie waarbij het verticaal is geplaatst.”


STOFBUNDELING

Het voordeel van een verticale plaatsing is dat het stof onder de fi lterinstallatie blijft liggen en zich niet door de stal verspreidt. Hierdoor ontstaat er onder de wand een stofbult. De kuikens benutten dit buitenkansje niet door een lekker stofbad te nemen. Plettenburg: “Nee, de kuikens laten het rustig liggen. Er zijn er altijd wel een paar die nieuwsgierig zijn en voorzichtig komen kijken, maar over het algemeen blijven ze weg bij het stof.” De vierentwintig fi lters zorgen in totaal voor vijftigduizend kuub luchtafzuiging. Via een tank, die bovenin het filtersysteem zit, wordt er compressielucht via een compressor in het filter geblazen. “Dit was onze grootste uitdaging bij de ontwikkeling en realisatie van deze wand. Want doordat er geen stof achter blijft, zorgt het voor een fi jnstofreductie van maar liefst negenennegentig procent.”


REINIGING

Het zit hem dus voornamelijk in het besturingssysteem waarmee de reiniging via de hoofdcomputer gereguleerd wordt: “Gedurende de eerste week wordt eenmaal per etmaal gereinigd, maar daarna wordt de frequentie opgeschaald tot elke vijf uur reinigen aan het einde van de ronde”, vertelt Plettenburg. Stalinrichter Frilim heeft gedurende het gehele bouwproject constant overleg gehad met Plettenburg en de pluimveehouder over het te volgen traject. Vleeskuikenspecialist Sebastiaan Plat is namens Frilim de contactpersoon geweest bij deze innovatie in de stal van Baas-Gritter: “Innovaties en nieuwe technieken, zoals deze automatische fi lterwand voor fijnstof, zijn voor ons als bedrijf heel belangrijk om meerwaarde te vormen op onze adviserende rol. Er zou eerst een warmtewisselaar op de wand komen, maar nu de CV-buizen ook op de RAV-lijst staan, was dat geen noodzaak meer. Om de fijnstofproblematiek goed aan te kunnen pakken is gekozen voor deze wand. Dit is een prachtig eff ectief systeem waarbij je ook direct kunt zien hoeveel fi jnstof er verzameld wordt. Als de stal wordt schoongemaakt kan de stofbult gelijktijdig met het uitrijden van de mest verwijderd worden. Het is aan alle kanten een ideale manier om de fijnstofproblematiek aan te pakken.”


MEER INFORMATIE OVER DE VERTICALE FILTERWAND?

Kijk op www.plettenburg.net