“Goede begeleiding en goed voer zorgt voor uitzonderlijk goede legresultaten”

Op het biologische leghennenbedrijf van Jos van de Haar in Lunteren zijn met het vorige koppel uitzonderlijke resultaten behaald. Gedurende vijfenvijftig weken zaten de hennen boven de negentig procent productie. En dat terwijl er tijdens de ronde nog coryza ‘acute snot’ geconstateerd is. “De kippen waren goed ziek. Dat heeft een week lang voor wat extra uitval gezorgd, maar we waren er vrij rap bij en de productie herstelde zich dan ook zeer snel”, aldus Van de Haar.


De pluimveehouder heeft geen opleiding in de pluimveesector en had, toen hij in 2010 begon, ook totaal geen ervaring met het houden van legkippen. Zijn ouders hadden een rundveebedrijf en met pluimvee was hij nog nooit in aanraking gekomen: “Dat was in het begin ook wel heel moeilijk, ik heb mezelf alles moeten leren. Dat zorgde in het begin nog weleens voor problemen, zeker in de opstart van de ronde. Inmiddels weet ik wel hoe het werkt, maar goede begeleiding en goed voer hebben in de afgelopen ronde gezorgd voor die uitzonderlijk goede technische resultaten.”


Wisselwerking

Van de Haar koos voor een voerleverancier uit de buurt: De Valk Wekerom. Gelegen op slechts een steenworpafstand van zijn biologische pluimveebedrijf. Van de Haar is de afgelopen tijd door de leverancier geholpen bij het op peil brengen van het eigewicht, mestconsistentie en het beheersen van de voeropname. De Valk Wekerom-adviseur Martijn van Veldhuizen, zelf ook pluimveehouder, komt nog altijd regelmatig en met veel plezier langs op het bedrijf: “We proberen altijd alles te doen om de resultaten zo goed mogelijk te krijgen. Je werkt met levend vee, daardoor blijft dit een continu proces, dat maakt het ook zo’n mooie uitdaging. Op dit bedrijf is er een mooie wisselwerking ontstaan tussen de pluimveehouder en de voerleverancier. Dat werkt heel prettig.”

Pluimveehouder Jos van de Haar: “Een gezonde kip legt de meeste eieren”

Dekalb White

De aanpassingen volgden nadat Van de Haar op technisch gebied een paar moeizame ronden gehad heeft: “We hebben daarom besloten voor een ander ras te kiezen: Dekalb White. Dat bevalt prima. Ze leggen veel eieren en zijn erg prettig om mee te werken. Vanuit De Valk Wekerom zijn er na de coryza-problemen de nodige aanpassingen aan de voersamenstelling gedaan om de voeropname te bevorderen en dat heeft goed uitgepakt.”


Focus op kwaliteit

Van Veldhuizen noemt het bedrijf een voorbeeld voor veel pluimveebedrijven, omdat Van de Haar alle adviezen direct opvolgt: “Onze kracht is dat we vanuit nuchter boerenverstand maatwerk aan al onze klanten leveren. Doordat wij een organisatie hebben met korte lijnen, kunnen wij snel schakelen. Als de klant aanpassingen wil, dan doen we dat in overleg met de nutritionist. Daarmee onderscheiden we ons van grote voerleveranciers en zo is dat ook bij Van de Haar gegaan.”


“Bij dit biologische bedrijf kijken we niet op één gram voer. Natuurlijk moet je strak zijn als het om voederconversie gaat, maar zolang de biologische eieren nog zo betaald worden, moet de productie zo hoog mogelijk liggen. Dat is totaal anders managen dan bij bijvoorbeeld een scharrelpluimveehouder, waar optimale voederconversie veel belangrijker is dan bij dit bedrijf. Hier is de (darm)gezondheid en de weerstand van de kip leidend: die moet op en top in orde zijn. Want dan legt de hen de meeste eieren.”


Gedrag

Van de Haar gaat dan ook regelmatig de stal in om zijn koppel hennen te analyseren op gezondheid en verenpak: “Ik loop vier tot vijf keer per dag door de stal heen. Als er iets mis is, dan voel je dat direct. De Dekalb White kip is een rustig ras, dus als ze zenuwachtig zijn, dan is er iets aan de hand. Ook als ze heel vliegerig of juist heel sloom zijn, gaan bij mij de alarmbellen af. Het monitoren van het gedrag is voor ons heel belangrijk, want alleen dan kan je problemen – zoals de coryza in onze vorige koppel – vroegtijdig signaleren.”


Proactief

De pluimveehouder houdt dagelijks de managementfactoren zoals voer- wateropname, staltemperatuur en productie in de gaten. Zijn er afwijkingen, dan gaat hij meteen op zoek naar de oorzaak. “Tegenwoordig trek ik dan gelijk aan de bel bij De Valk. In het begin vond ik dat wel moeilijk, omdat je niet als een zeurpiet wil overkomen. Inmiddels heb ik ervaren: hoe eerder, hoe beter.”

“Een gezonde kip legt de meeste eieren”

Bridomat voerlijn

Van de Haar heeft zes hectare uitloop. In de stal maakt hij gebruik van het Jansen Poultry Equipment volièresysteem en een Bridomat voerlijn. Dat betekent geen ketting, maar een spiraal in de voerlijn. “Dat heeft als voordeel dat het voer dat in de lijn zit weer ronddraait en met vers voer gemengd wordt. De hennen eten scherp en knoeien minder dan bij kettingsystemen. Biologisch voer is sowieso best duur, dus we streven altijd naar een zo laag mogelijke verspilling.”


Meer informatie?

Martijn van Veldhuizen – Coöperatie De Valk Wekerom
Website: www.dvw.nl
E-mail: mvanveldhuizen@dvw.nl
Tel.nr.: 0318 – 46 11 41