Dossier: Transport


HatchTraveller: “Eerste hybride kuikentransportmiddel met een capaciteit van 183.600”

Stefan Holdinga is als business-developer bij HatchTech verantwoordelijk voor het product HatchTraveller. Zijn taak is even simpel als complex: deze revolutionaire transportoplossing wereldwijd positioneren. De HatchTraveller bestaat al een tijdje, maar het HatchTech-team heeft de afgelopen tijd veel energie gestopt in het optimaliseren van het vorige model. Vlak voor de officiële presentatie van het ‘nieuwe jasje’ tijdens de internationale pluimveebeurs IPPE in Atlanta (USA) spraken wij in het experience center van HatchTech over deze innovatie.


De vernieuwde HatchTraveller is voorzien van allerlei nieuwe technieken die er allemaal op gericht zijn om het dierenwelzijn ook tijdens het transport te optimaliseren. “De HatchTraveller (HTV) is ontwikkeld met het idee dat transport geen vertraging of (nog erger) achteruitgang mag opleveren in de ontwikkeling van een kuiken. En dat idee is in deze nieuwe versie nog verder uitgewerkt”, aldus Holdinga.


Aansluiting bij HatchCare

De eerdere versie van HatchTraveller – verkrijgbaar in drie verschillende modellen - was ten opzichte van de conventionele transportsystemen al vernieuwend vanwege de laminaire airflow, maar met deze nieuwe versie gaat de ontwikkelaar nog een stapje verder in het optimaliseren van de klimaatbeheersing tijdens het transport. Holdinga: “Na de introductie van de HatchCare (in 2014, red.) zijn we op zoek gegaan naar manieren om ook dit bij deze kuikens te realiseren: HatchCare-kuikens zijn immers sterker en produceren meer warmte, juist omdat ze gemiddeld vijftien procent zwaarder zijn dan traditionele kuikens. Om het HatchCare-concept en de HatchTraveller beter op elkaar te laten aansluiten is deze nieuwe versie ontwikkeld. Tijdens het ontwikkelproces – waar enginering- en researchteams van HatchTech achter zitten – was het doel om een systeem te realiseren voor HatchCare en traditionele kuikens.”

Op de IPPE in Atlanta wordt de vernieuwde HatchTraveller gepresenteerd tezamen met een online configurator. In deze online omgeving wordt de klant in staat gesteld om een op maat gekozen HatchTraveller te configureren. Holdinga: “Dat is nieuw, althans in de wereld van kuikentransport. Normaal gesproken levert de transporteur de transportoplossing die voorhanden is. In dit geval kunnen we echt spreken van maatwerk. En dat is nodig, omdat iedereen nou eenmaal andere wensen heeft.”


Honderden configuraties

“Zeker omdat de HatchTraveller internationaal wordt ingezet. In bepaalde uitlevergebieden is bijvoorbeeld mechanische koeling overbodig of een extra as overbodig, dus dat wordt er dan ook niet in gemonteerd. De gebruiker kan twintig verschillende opties selecteren en daardoor zijn er honderden configuraties mogelijk. Kortom, de klant schaft alleen datgene aan wat nodig is en dat is wel echt vernieuwend in deze branche.”


Hybride-model

De echte innovatie zit hem echter in het totaalconcept. De HatchTraveller is een hybride-model dat voor de koeling gebruik maakt van buitenlucht en dat op kuikenniveau (zie foto rechtsonder). Hiermee wordt de kuikenkwaliteit geoptimaliseerd en wordt veel energie bespaard. Dat zorgt voor een lagere ecologische voetafdruk. “Tegelijkertijd wil iedereen wel maximale capaciteit, goede ventilatie en wanneer nodig koeling zonder daar te veel voor te betalen”, aldus Holdinga.

“Volledig naar eigen inzicht te configureren”

“Op het eerste gezicht strookt dit niet met elkaar. Want als je veel kuikens wilt vervoeren, dan heb je een grote trailer nodig. En dat betekent conventioneel gezien veel koeling. Hierdoor wordt de investering hoger en duurt je return on investment langer. Doordat we de HatchTraveller zo hebben ontworpen dat alle techniek buiten de trailer zit, is het ons gelukt om goede omstandigheden voor de kuikens te realiseren, zonder ruimteverlies. Het grootste HVT-trailersysteem stelt onze klanten in staat om 183.600 kuikens te vervoeren.”


Online configuratie

“Dat scheelt klanten een extra rit of zelfs een hele truck”, vervolgt Holdinga. “In Nederland praten we over grote aantallen en dan zijn dit soort dingen extra belangrijk om de kosten in bedwang te houden. De HatchTraveller is per direct beschikbaar voor de pluimveebedrijven in ons land. Via onze website kan de Traveller naar wens worden geconfigureerd, waardoor het direct inzichtelijk wordt hoeveel hij kost, wat de vervoerscapaciteit is en welke opties men daarvoor krijgt: transparant omdat men uitsluitend selecteert wat nodig is.”


Buitenlucht

Een ander cruciaal punt bij de ontwikkeling van de HTV is dat er tijdens het vervoer verse lucht en licht op kuikenniveau wordt ingebracht, waardoor alle kuikens zich op hun gemak voelen en we een uniform klimaat kunnen realiseren. “In iedere sectie staat een radiator die de lucht direct van buiten inbrengt. Hierdoor is de tussenkomst van een mechanische koeling tot een buitentemperatuur van dertig graden volkomen overbodig”, aldus Holdinga.

Volgens HatchTech marketingmanager Edward Rozendaal is de HTV interessant voor Nederlandse pluimveehouders vanwege het behoud van de kuikenkwaliteit en de optie om mechanische koeling achterwege te halen. Maar belangrijkste reden blijft de efficiency: “Mensen kiezen simpelweg voor ons product omdat de HatchTraveller de meest efficiënte vervoeroplossing biedt die er is. En dat komt omdat bij de ontwikkeling van de HTV de kuiken en het dierenwelzijn bij elke stap centraal heeft gestaan.”


Rozendaal vervolgt: “De eerste leveringen in Polen, Engeland, Amerika, Australië en Zweden zijn al afgerond. Onze verwachting is dat de eerste HatchTraveller voor de Nederlandse markt niet lang op zich laat wachten, de eerste gesprekken in Nederland lopen al. Dat zijn voor ons belangrijke gesprekken, want hoewel we georiënteerd zijn op de wereldmarkt blijft Nederland onze thuisbasis. En als fabrikant van onder andere broedmachines voor broederijen willen wij die klanten maximaal ondersteunen bij hun transportoplossingen.”


Meer informatie over de HatchTraveller?

HatchTech BV
Website: www.hatchtech.nl
E-mail: sales@hatchtraveller.com
Tel.nr.: 0318 – 512 511