Dossier: Voersystemen


Natural Beak Smoothing-voersysteem nu ook bij vleeskuikenmoederdieren

Het pluimveebedrijf van Ben en Karin Beerens in Hoogeloon heeft de primeur: als eerste vleeskuikenmoederdierenbedrijf in Nederland zijn daar Roxell-voerpannen volgens het Natural Beak Smoothing-voersysteem – dat zorgt voor het natuurlijk slijten van snavels - geplaatst. Voor pluimveehouder Ben Beerens een geweldig leuke uitdaging: “We zijn graag eigenzinnig, maar deze voerpan – met gescheiden voerafgifte voor hennen en hanen - is de leukste uitdaging inderdaad.”


Beerens liet de pannen installeren in zijn onlangs geopende nieuwe stal. Voorheen werd door de Brabantse familie gebruikgemaakt van een gootsysteem. “Ik denk dat in theorie de pan moet kunnen werken, maar hij zou zich bij ons in de praktijk nog moeten bewijzen. Bij moederdieren in Nederland wordt het nog niet veel gebruikt, dus in die zin zijn wij echte innovators. Het is niet nieuw, maar voor moederdieren in Nederland wel.”


Uniek systeem

Ook met Roxell werd uitvoerig gesproken alvorens Beerens overging tot het aanschaffen van de voerpan. Christophe Baillien is als regionaal salesmanager voor de Europese markt en als gebiedsvertegenwoordiger voor Nederland nauw betrokken geweest bij het proces waarin Beerens zich bevindt. “Het is een uniek systeem. Zes jaar geleden begonnen we in samenwerking met Aviagen, Hubbard, Cobb en alle andere grote moederdierenhuizen naar een alternatief voor infrarood snavel behandelen en mechanische ‘hot blade’ ontbekking. Er zijn veel mogelijke paden bekeken en testen gedaan en we wisten al vrij snel dat dit de goede route is om het dierenwelzijn te verhogen. En dat is altijd ons doel geweest.”

Verbod op snavelbehandelingen

De verkoop van het systeem is vorig jaar april gestart en in 2018 werd meer dan het dubbele verkocht dan verwacht. Baillien: “We zijn goed vertrokken en we krijgen allemaal lovende kritieken. Met de ervaringen die we nu van onze klanten terugkrijgen, blijkt het systeem nog beter te werken dan dat we zelf voor mogelijk hebben gehouden. De metalen inleg zorgt er bijvoorbeeld dat de pannen nooit meer kapot gepikt worden.”


Roxell staat bekend als een innovator van pannenvoer, maar het bedrijf is altijd verwikkeld in een gezonde competitie met leveranciers van kettingsystemen. Roxell medewerker Yousef Daoud bedacht daarom zes jaar geleden dat de voerpan verder geoptimaliseerd moest worden. Baillien: “Zijn ideeën bleken heel visionair, omdat het product een goede oplossing vormt voor pluimveehouders die nu te maken hebben met het verbod op snavelbehandelingen. Yousef zag dat behandelingen negatieve effecten had op de kippen en de voeropname, waardoor hij een efficiëntere pan is gaan ontwikkelen. Het systeem voor natuurlijke snavelverkorting zorgt ervoor dat de zogeheten ‘haviksbek’ – die ontstaat als er geen snavelbehandeling plaatsvindt – vanzelf wordt afgestompt. Door goed te kijken naar de kippen zagen we dat de kippen met die haviksbek na het eten zich altijd even uitschudden en door de vorm van de snavel valt er dan heel veel voer weer uit de bek en dat is onnodige verspilling. Het voersystem voor snavelverkorting zorgt voor natuurlijke afstomping en dus minder verspilling.”


De verschillen lopen volgens Baillien op tot één gram per dier per dag. “Het verschil bij spinfeeders en kettingvoer is zelfs nog groter: drie gram per dag, per dier. Bij een stal van 17.000 kippen, zoals bij Beerens, praten we dan over een zeer grote financiële factor.”

"Tot drie gram per dag,
per dier minder verspilling”

Voeroptimalisatie

Ook koos Beerens voor Mafa-silo’s om vermenging van voer te voorkomen, maar het meest trots is hij nog op het feit dat de stal gerealiseerd is. Belangrijk daarbij was de begeleiding vanuit Smits Agro en Roxell. Rikjan Schuttevaar – mede eigenaar Smits Agro en verkoopleider voor moederdieren en opfok in Nederland – begeleidde de familie in het proces van idee tot realisatie. Schuttevaar: “We hebben de familie Beerens meegenomen in het proces van omschakeling naar voerpannen, omdat de Roxell voerpannen de oplossing is voor het natuurlijk slijten van de snavel en dat is, nu behandelingen verboden zijn, extra belangrijk geworden.”


Uniforme koppel

Die snavelslijtage wordt veroorzaakt door de metalen structuur op de bodem van de pan. De hennen hebben dagelijks contact met die bodem als ze met hun snavels voer pikken. Schuttevaar: “Zo blijft de snavel afgestompt en daardoor kan de familie Beerens een uniformere koppel houden, een betere voeropname, voelt zich vitaler en daardoor worden de (technische) resultaten per ronde ook beter.”

De pluimveehouder zelf geeft aan vooraf goed te hebben nagedacht over zijn keuze en uitgebreid met zijn adviseur van Smits Agro (Schuttevaar, red.) gesproken te hebben over de keuze voor deze voerpan. “Ik sta volledig achter onze keuze, anders had ik het niet gekocht. Maar na de eerste ronde weten we pas zeker of het echt werkt.”


Meer informatie?

Roxell BVBA
Website: www.roxell.com
E-mail: Christophe.Baillien@roxell.com

Smits Agro
Website: www.smitsagro.nl
E-mail: rs@smitsagro.nl