"Dit is het begin van een omslag in schoonmaakland"

SteamteQ - standnummer 36


Reinigen met stoom, niet nieuw, maar zeker bezig met een opmars. In het verleden schreef Clean Totaal er meermaals over, want stoom reinigt snel en grondig met nauwelijks gebruik van water en chemie. Volgens directeur van SteamteQ Marcel Dijkema is het daarom niet onwaarschijnlijk dat stoomstofzuigers steeds vaker gemeengoed worden. U vindt SteamteQ op standnummer 36.

Enthousiast vertelt Dijkema over de groeiende vraag naar reinigen met stoom. “Schoonmaak is overal en nog belangrijker, schoonmaak wordt in steeds meer (productie)processen van groter belang. Dat merken wij voornamelijk aan de groeiende vraag naar onze producten, met name in de sectoren food en horeca.”


Volgens de Groningse bedrijfseigenaar komt dat door de steeds strenger wordende eisen vanuit de overheid en de wens naar hogere schoonmaakstandaarden. “De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is streng en boetes zijn niet mals, het is daarom noodzakelijk om te voldoen aan de geldende hygiëne-eisen. Mede door de concurrentie tussen schoonmaakbedrijven onderling zijn schoonmaakkwaliteit en kosten van groot belang. Hier bewijst stoom zijn meerwaarde. Het resultaat is door de machine altijd uitstekend en je combineert handelingen, waarmee tijd wordt bespaard.”

Blue Evolution

SteamteQ is de officiële importeur van Blue Evolution stoomstofzuigers die zich onderscheiden door de UVC-lamp in de vuilwatertank. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën die de reis naar deze tank overleefd hebben alsnog worden gedood. “Dat is belangrijk voor de gezondheid van de gebruiker”, aldus Dijkema. “Bij reguliere stofzuigers komt het voor dat vuile lucht de stofzuiger verlaat. Dan wordt er gereinigd terwijl er wordt vervuild. Mede door de UVC-lamp stoten Blue Evolution stoomstofzuigers alleen maar schone lucht uit. Daardoor zijn ze ook zo geschikt voor de foodindustrie en horeca.”

Ommeslag

Stoomreinigers worden dan wel steeds vaker gebruikt, nog steeds is er niet echt sprake van een kentering. Maar als we Dijkema mogen geloven is er verandering op komst. De Blue Evolution stoomstofzuigers komen in aanmerking voor fiscaal voordeel via MIA/Vamil. “Jaren terug reed ook niemand elektrisch, totdat dit financieel interessant werd. Nu stoomstofzuigers fiscaal interessant worden, wordt het een stuk interessanter om te investeren.”


Dijkema besluit: “Het is tijd om anno 2018 de mindset te veranderen. We staan aan het begin van een ommeslag in schoonmaakland. Kwalitatief goed én milieuvriendelijk reinigen wordt steeds belangrijker. In verschillende sectoren ontkom je dan niet aan stoom. Met stoom wordt het immers écht schoon.”